Областният съвет за сътрудничество по етническите въпроси в Търговище обсъди проблеми на ромите

17:42, 15 окт 15 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Актуална информация за осигуряването на равенство в достъпа до качествени здравни услуги и превантивни програми за хората от етническите малцинства бе представена днес на заседание на Областния съвет за сътрудничество по етническите въпроси.

Д-р Марин Йовов от Регионалната здравна инспекция  подчерта, че са налице негативни тенденции, свързани със здравословното състояние на етническите малцинства и особено на хората с ромски произход.

При тях има по-висока заболеваемост, висока смъртност, ниска средна продължителност на живота, по-висока детска смъртност. 

Д-р Йовов поясни, че три са основните мерки, с които държавата осигурява социална защита на лица в неравностойно положение по отношение на достъпа им до здравеопазване – покриване на здравното осигуряване, изплащане на целева помощ за престой в болница и предоставяне на акушерска помощ за здравно неосигурени жени.

Той изрази становище, че усилията за подобряване здравето на хората от малцинствени групи, не могат да бъдат съсредоточени само в областта на медицинските грижи, профилактиката и здравното образование.

Задължително условие е намаляването на безработицата, повишаването на доходите, подобряването на инфраструктурата и на жилищните условия, повишаването на образователния статус.

От голямо значение е и повишаването на обществените разходи за здравеопазване, както и намаляването на цените на някои животоспасяващи лекарства.

Директорите на дирекциите „Бюро по труда“ – Търговище, Попово и Омуртаг представиха актуална информация за осигуряването на заетост, обучение и професионална квалификация на безработни от ромските малцинства през тази година.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама