Фестивалът "Зелен калейдоскоп" предложи за ден различни инициативи в Сливен (снимки)

18:26, 15 окт 15 / Любопитно 25 347 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първото издание на фестивал "Зелен калейдоскоп" вече е факт за сливналии и гостите на града. Фестивал - замислен да ангажира сливенските граждани да живеят, да се хранят и да се движат екологично. Гражданско сдружение от няколко неправителствени организации като "Блян за романтика цветя и космос", Клуб по конен спорт „Табора"; Колоездачен клуб "Сините камъни", клуб "Веломрежа" и други, с партньорство на Община Сливен,  организираха мащабно по рода си събитие.

„Избрахме Петковден за старт на фестивала с надеждата да има бъдеще и продължение и се опитахме да включим в един ден много инициативи", казва Ренета Томова - координатор на събитието.

Фестивалният ден започна с празничен водосвет в църквата „Света .Петка” в с.Сотиря. В програмата бе включена и акция за засаждане на дръвчета в кварталите "Даме Груев", "Дружба" и "Сини камъни".

„Въпреки ранния час на засаждането успяхме да посадим повече от 250 дръвчета от различни видове. Включиха се и децата от 11-то СОУ "Константин Константинов", които обявиха, че ще полагат грижи за отглеждането им”, каза още Ренета Томова.

„На тази Земя е необходимо да оставим нещо след себе си. Ние избрахме като мисия да засадим поне едно дърво”, споделиха децата от Клуба по биология и опазване на околната среда от същото училище.

Четири велостойки, дарени от Клуба по колоездене, бяха монтирани пред Община Сливен и 5-то ОУ "П.Яворов". Целта е да подскажат на повече хора да спортуват и да се се движат с колелета, а Общината да помисли за повече велоалеи през следващите години.

За фестивала бе организиран и био базар на площадката пред фонтан "Кълбото" в централната градска част.

Сливенските биопроизводители изложиха продуктите си, а занаятчии от сливенския край показаха произведения на изкуството, като дърворезби и изделия от глина. Не липсваше и работилници за деца, грънчарско колело, на което всеки се опита да направи собствен глинен съд.

С много се посрещнаха най-малки гости, деца от детските градини. За тях бе предвидена специална програма, чрез която  научиха, защо е необходимо от грижа за природата. Специален гост-мишелов и рицари в доспехи от крепостта "Туида" запознаха децата с различни видове птици и с традициите на българите.

„Очаквахме успех на базара, но такъв фурор не сме очаквали. За час биопроизводителите продадоха продукцията си и всичко, което носеха със себе си. Специалните ни  гости от Русия  презентираха руска кухня, направена на място", сподели още координаторът на фестивала и поясни, че със  средствата събрани от благотворителния базар ще бъде изградена чешма, а книгите от щанда "Размени или подари книга",  ще се дарят на бесарабските българи.

Фестивалът завърши под звуците и танците на състави от Сливен. Организаторите на „Зелен Калейдоскоп" са щастливи. Зарадваха много хора чрез зелената инициатива.

"Искаме сливналии да не са безразлични към заобикалящото ни пространство, от начина на движение и на хранене, защото всичко зависи от нас. От нас зависи да имаме и отстояваме гражданската си позиция и да ни пука, за да има бъдеще града ни. Ще подготвим и Коледен базар. Надяваме се на подкрепата на всички", обяви още Рени Томова.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама