След скандала „Хаштаг-БГ“ може и да се размине с част от парите за агитация

18:27, 15 окт 15 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До момента Централната избирателна комисия (ЦИК) не е платила нито лев по медийните пакети. Това ще се случи, след като от комисията направят мониторинг на изпълнението на договорите. Едва тогава ще преценят включително и дали ще бъдат изплатени изцяло поисканите суми. Това заяви пред София Topnovini.bg говорителят на комисията Цветозар Томов, потърсен за коментар по казуса със сайта „Хаштаг-БГ“.

Томов отказа да говори за конкретния случай, но не скри, че са срещнали проблеми с медийните пакети и след изборите ще предложат в редовния си доклад до парламента промени. До момента договорите, които комисията е одобрила са трицифрено число. ЦИК няма правомощия за предлага законови промени, но винаги след избори изпраща в НС становище с предложения за изменения след проблеми, които са срещнали в прилагането на законодателството.

В Изборния кодекс е предвидено, че неполучаващите държавна субсидия партии, както и комитетите получават от държавата пакети до 40 хил.лв. за агитация по медиите. 

Преди дни clubZ разкри, че сайтът „Хаштаг-БГ“ ще получи над 140 хил.лв. от няколко партии и инициативни комитети, които агитират и с „Да“ и с „Не“ за предстоящия референдум. Законово ограничение за това няма, но лицата на тези комитети се оказаха свързани помежду си.

Ден по-рано ЦИК не успя да вземе решение за нови три искания за средства, които да се насочат към същия сайт.

Членове на изборната комисия, които обаче отказаха да бъдат цитирани, се разминаха по въпроса дали отново ще обсъждат неодобрените искания на трите комитета, представлявани съответно от  Емил Иванов, Ивайло Петров и Павла Цветкова.

Според едни двете страни биха могли да се договорят и да отправят ново искане до комисията. Според други решение трябва да има – дори да е отрицателно. На практика комисията не събра мнозинство нито да отхвърли исканията, нито да ги одобри.

На сайта пък личи, че и тези три комитета агитират усилено. Още на началната страница стоят три банера, и в подкрепа, и срещу електронното гласуване.

Както вече стана ясно, собственикът Милена Кичашка е съпруга на Петър Кичашки, който пък е съсобственик в "е-Март Ауторити" заедно с Борислав Цеков, член на Управителния съвет и на "Институт за модерна политика", бивш депутат на НДСВ, за последно - в листата на БСП за парламентарните избори. В ръководството на института пък е Петър Кичашки - съпруг на Милена Евгениева – Кичашка.

Междувременно вчера mediapool.bg разкри нова връзка между комитетите и сайта. Справка в "Дакси" показва , че Павла Цветкова, която представлява комитета да даде около 31 000 лева на "Хаштаг-БГ", е в управителния съвет на видинското народно читалище "Вселена 2003" заедно с още седем души. Сред тях е и Иван Базов, който на свой ред членува в още едно сдружение от Видин - "Активно общество". В "Активно общество" той е управляващ, заедно с Радослав Георгиев, който е в управата на сдружение "Модерна България" заедно с Борислав Цеков и кандидата за общински съветник от БСП Петър Кичашки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама