Започва ремонт на криволинейния бараж на река Хърсовска

20:57, 15 окт 15 25 447 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Основен ремонт ще бъде направен на криволинейния бараж на река Хърсовска. Дейностите започнаха днес с първа копка.

По време на церемонията директорът на Югозападното държавно предприятие инж. Дамян Дамянов съобщи, че институцията е планирала 700 000 лева за ремонт и проектиране на съоражения. Той допълни, че в последните 23 години не се е вложил и един лев за поддръжката им.

Подобни дейности се предприемат за първи път от 50 години насам. Целта е да се гарантира сигурността на техническото съоръжение, за да продължи да изпълнява защитните си функции срещу природни бедствия и наводнения.

Мащабен проект за борба с ерозията във водосбора на Благоевградска Бистрица е направен след ужасното наводнение в Благоевград през 1954 година. Той става пример за добра лесовъдска практика и е определян като постижение на национално ниво. В годините след това са построени 61 баража от каменна зидария и са залесени над 10 000 хектара с ерозирали земи.

Две са укрепителните системи във водосбора на река Хърсовска. Едната се състои от 6 баража , а втората има заздравителни функции и се намира на река Марулевска.

Основният ремонт на "криволинейния" бараж се налага тъй като е нарушена целостта на съоражението. Състоянието му е лошо. По експертни оценки капацитетът на баража да задържа наноси е над 50 000 кубични метра.Укрепителната система задържа над 200 000 куб. метра земна маса, кал и утайка, като по този начин те не се пренасят в коритото на река Благоевградска Бистрица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама