МОН опроверга информация за отпадането на Ботев и Вазов от учебните планове

21:14, 15 окт 15 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на образованието и науката (МОН) опроверга информацията, публикувана от в. „Труд“, че обсъжда проекти на учебните планове по литература, които ще редуцират произведенията на Христо Ботев, Иван Вазов и Уилям Шекспир от учебниците.  

По информация на печатното издание фокусът е върху стари проекти, които през 2013 г. предизвикаха скандал. Техни източни сочели, че от Софийския университет проф. Адриана Дамянова, която и сега участва в работната група, е сред защитниците на старите проекти и настоява те да бъдат разгледани отново.

До момента било дискутирано, че от Христо Ботев ще се изучават само две стихотворения, но няма информация кои. От програмата отпадал „Хамлет“ на Шекспир, но ще има включени две части от „Ромео и Жулиета“, докато от „Под игото“ на Иван Вазов били включени две глави.

София Topnovini.bg публикува позицията на образователното министерство, разпространена от пресцентъра му, без редакторска намеса:

Във връзка с публикации в днешните медии уточняваме, че нормативните документи, които Министерството на образованието и науката подготвя в изпълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, все още не са оповестени на интернет страницата на Министерството. Затова подчертаваме, че всяка информация, свързана с наредбите за държавни образователни стандарти, се основава на субективни предположения и интерпретации.

След публикуване в Държавен вестник, брой 79. от 13.10.2015 г., на Закона за предучилищното и училищното образование започна интензивна работа по изготвянето на държавните образователни стандарти, предвидени в чл. 22.

В съответствие с изискванията на закона в едномесечен срок от неговото обнародване трябва да бъдат приети с наредби държавните образователни стандарти за: общообразователната подготовка; за учебния план; за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала.

По проектите на посочените стандарти работят комисии, в които са включени учители, представители на висши училища и на научната общност, както и представители на синдикати, на неправителствени и браншови организации и експерти.

След приключване на работата на всяка от комисиите и след изработване на съответните проекти на наредби, проектодокументите ще бъдат публикувани на официалната интернет страница на Министерството на образованието и науката за обществено обсъждане.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама