39% от автомобилите у нас са на над 20 години

22:50, 15 окт 15 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българите карат масово стари коли, показва статистиката на автотърговците у нас. Най-нисък у нас е делът на автомобилите на възраст до 5 години е 3,5 към тази година, докато през 2010 година 8,4%. Това означава, че относителният дял е паднал с два и половина пъти.

За сметка на това обаче делът на автомобилите над 20 години се покачва. През 2010 година той е едва 27%, докато към тази година скача до 39%, съобщава за БГНЕС Стоян Желев, председател на Асоциация на автомобилните производители и техните оторизирани представители.

”Това е ръст с 41% на автомобилите над 20 години, което показва, че автопаркът на България се намира в състояние на пълна разруха”, констатира Желев.

„Влизаме в четвърто тримесечие на годината с оптимизъм. Вече няма спад в продажбите. За първите 9 месеца са продадени 21 000 нови автомобили, но има още какво да гоним, защото през 2008 година са били продадени 42 000 автомобили, което значи, че оттогава досега продажбите са намалели с два пъти”, каза Желев.

Според него страшното е, че най-големият спад е в средния сегмент автомобили. Той обясни това с изчезването на средната класа, която преди кризата и е купувала нови автомобили среден клас.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама