Христо Христов в Бургас: Най-голямата илюзия на комунизма е изграждането на развито общество с развита икономика

07:42, 16 окт 15 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Изграждането на развито общество с развита икономика е най-голямата илюзия на комунизма. Обикновено хората, които поддържат тезата, че по това време се е живяло много добре, за разлика от сега, за това, че тогава е било много по-спокойно и държавата се е грижила за своите поданици, те никога няма да ви дадат отговор на два въпроса, които аз поставям, а именно „Какво е наследството на комунизма?” и „Щом е било толкова хубаво, защо не са продължили да го строят това хубаво?”

Това мнение изказа разследващият журналист Христо Христов. Снощи в Морското казино на провелата се среща разговор, той разкри пред бургазлии неговата истина за комунизма в България и влиянието му върху прехода. Журналистът хвърли светлина и върху тайните фалити на управлението на БКП начело с Тодор Живков – факти, които са малко познати на българското общество и липсват от учебниците по история. През 45-годишното си съществуване комунистическият режим в България е фалирал два пъти – през 1960 и 1987 година, а един път е бил на крачка от фалита – през 1977-1978 г.  

Христо Христов разказва, че в началото на 60-те години на миналия век, за да скрие първата катастрофа и да изплати част от натрупания необслужваем дълг към Съветския съюз, Тодор Живков тайно е продал на Москва 23 тона злато – стратегически резерв на България, натрупан до 9 септември 1944 година. Журналистът определя това като престъплението на века.

„Това престъпление разкриват секретни и строго поверителни документи от заведеното през 1990 г. Дело № 4, познато като делото за икономическата катастрофа на България. То трябваше да изясни причините за икономическия крах на страната, довел и до падането на комунизма през 1989 г., но беше прекратено през 2005 г. без резултат”, казва Христов.

За година на втория реален фалит на българската държава при комунизма следва да се смята не 1989 година, когато официално беше обявен, а 1987 г.

„Неслучайно показвам годината 1987, а не 1989, защото по документите на БНБ още през 1987 година България е във фалит, но Тодор Живков не иска да разруши тази голяма илюзия, която е строил 35 години, а е продължил да взима заеми от западни банки, за да натрупа още по-големи задължения. Тогава външният дълг на страната надхвърля 6 млрд. долара и обслужването му през следващите две години се осъществява изключително чрез нови външни кредити. Това разкриват секретни документи по дело № 4”, разказва още Христо Христов.

Относно манипулацията на досиетата разследването на журналиста показва, че Държавна сигурност (ДС) лъже, че е работила за националната сигурност на нашата страна. Специалните служби в периода 1944 – 1990 г. изпълняват репресивни действия спрямо българския народ.

Христо Христов добавя, че секретните документи по дело № 4 разсейват и митовете за развитото селско стопанство, тежкото машиностроене, електрониката и военнопромишления комплекс, които и до днес се смятат за гордост на социализма. Информацията в тях показва, че кризата в тези отрасли е настъпила още в началото на 80-те години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама