Борисов напуснал Европейския съвет, връща се заради застреляния бежанец

07:49, 16 окт 15 25 336 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът Бойко Бориспов напусна по спешност Европейския съвет заради убития на границата ни с Турция афганистанец.. Той бе уведомен за случилото се по време на дебатите за Турция, съобщава Нова телевизия.

Европейските лидери приключиха срещата на върха предсрочно с ден по-рано. А два часа преди финала премиерът Борисов е бил уведомен за инцидента на българската граница.

С позволението на Доналд Туск напуснал спешно срещата на върха, като е оставил правомощия на литовския президент Далия Грибаускайте да представлява страната ни за финала.

„Премиерът Борисов ме уведоми. За мен това е още един аргумент колко е важна дискусията ни тази вечер. Защитата на външните граници е нашият първи приоритет сега. Разбира се, господин Борисов е абсолютно наясно, че ние сме готови да помогнем на България и българското правителство. Всъщност половината от разговорите ни днес бяха именно как да съдействаме за възстановяване на контрола по нашите външни граници”, заявил Доналд Туск.

Председателят на ЕК пък научил за случилото се от българските журналисти.

„Трудно ми е да коментирам неща, които знам, а още по-трудно такива, които не знам. Но ние сме с България”, коментирал Жан Клод Юнкер. 

Същевременно европейските страни подкрепиха постигнатото споразумение с Турция за общи действия за пресичане на имигрантския поток към Европа. Детайлите за преразпределението на имигрантите обаче ще се решат през следващите седмици.

Споразумението с Турция ще се счита за ефективно, когато се видят и резултати от страна на южната ни съседка в пресичане на мигрантския поток.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама