Георги Костов: Снощи са били 54 срещу 3-ма, бежанците са показали агресия

08:12, 16 окт 15 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Снощи в 22 часа гранична полиция предприемат действия при задържането на над 50 души, които се опитват нелегално да влязат в България. Полицаите обаче срещат съпротива, произведен е предупредителен изстрел във въздуха и куршумът засяга един от бежанците. Това разказа по време на извънредна пресконференция във връзка с убития снощи афганистанец на границата ни с Турция, главният секретар на МВР Георги Костов.

"Нямаме данни да са били въоръжени. Съотношението е било 3-ма полицаи срещу 50 нарушители. Оказана е съпротива под форма на агресия. Към момента имаме задържани 54. Всички са мъже на възраст между 20 и 30 год. Самоопределят се за афганистанци", каза още той.

Костов посочи, че мястото, през което са проникнали бежанците е "силно пресечен терен, гориста местност". По думите му поводът българските гранични полицаи да са на това място е засечен пробив.

„Държавната ни граница не се охранява човек до човек. Там е имало установен пробив и за това е имало дежурен екип на Гранична полиция. Бежанците могат да избият на много места и има много вероятни изходи, през които могат да влязат те. Охраната на държавната граница се осъществява строго секретно и не мога да разкрия неща, които биха помогнали на каналджиите“, каза той.

Костов посочи , че категорично към момента няма задържан български гражданин, което „означава, че нямаме лице, което да има български документ за самоличност“.

„Може някой от тях да е българин, но да се прави на афганистанец. Не се знае още нищо“, посочи главният секретар.

На пореден журналистически въпрос каква точно агресия са показали чуждестранните граждани Костов обясни, че само като се погледне съотношението - 54 срещу трима става ясно, че ситуацията е била трудна. Затова е било извикано и подкрепление.

„Засилване на мерките по границите може да има, но те няма да бъдат в резултат на инцидента. Те ще бъдат спрямо динамиката на миграционния натиск“, каза още главният секретар.

Той посочи, че профилът на тази група бежанци се различава от този, на сирийските групи, които са влезли у нас през първата половина на годината.

„Има разлика в профила на нарушителите в сравнение с летните месеци. Тогава имаше майки с деца и смесени групи, а тук не става дума за такава група. Най-вероятно са икономически имигранти, може и да се окажат други. Това ще се установи при беседи в центъра в Елхово, в които бежанците ще бъдат разпитвани от агенти на ДАНС“, посочи главният секретар на МВР.

По думите му към момента в центровете за миграция са постъпили 1200 души, като 700 от тях са афганистанци.

Продължават огледите на мястото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама