Имигрант е застрелян край Средец при опит за саморазправа с граничарите

08:46, 16 окт 15 25 480 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нелегален имигрант е застрелян тази нощ при инцидент край Средец. Това е станало около полунощ, когато група от няколко десетки мигранти са се опитали да преминат незаконно браздата. Те са били на две групи, които едновременно са нахлули. Чужденците проявили агресия спрямо граничарите, като един от служителите е стрелял с пистолет. Куршумът е рикоширал и е засегнал един от нарушителите, който починал на път за болницата.

Формата на агресия, която нарушителите са проявили, е саморазправа със служителите на МВР. Това заяви на извънредна пресконференция в регионалната дирекция на "Гранична полиция" в Елхово главният секретар на вътрешното министерство Георги Костов. Чужденците са от афганистански произход, мъже между 20-30-годишна възраст в изключително добра спортна форма.

„Имаме задържани 54 нарушители в района на това местопроизшествие. Мястото, през което са проникнали, е силно пресечено, гориста местност, охранява се от интегрираната ни система и пробивът е регистриран. Поводът служителите ни да са там е точно засеченият пробив в интегрираната система”, заяви Костов, който уточни, че държавната ни граница не се охранява човек до човек.

„Тези хора са незаконно проникнали през границата. В момента са в ГПУ-Средец, предстои да се приемат в приемния център в Елхово. Категорично към момента нямаме задържан български гражданин, това означава, че нямаме лице, което е с български документи за самоличност”, заяви главният секретар на МВР.

Има голяма вероятност някои от задържаните нарушители да е с познание за релефа, посочи той. Всички тези неща тепърва ще се установяват. Стреляно е със служебен пистолет на служител от МВР.

Няма 24-часово задържане спрямо евентуалния извършител. Това каза от своя страна окръжният прокурор на Бургас Калина Чапкънова.

"Прокуратурата беше незабавно уведомена, на място бе изпратен дежурният следовател. Уведомен е и главният прокурор Сотир Цацаров", обясни Чапкънова. По думите й, досъдебното производство е започнало с оглед на местопроизшествието.

„При огледа е иззето огнестрелно оръжие и пълнител в него. В пълнителя е имал 7 патрона при вместимост 8. Бил е възпроизведен само един изстрел. Самата експертиза все още не е извършена”, каза окръжният прокурор и допълни, че е извършен още един оглед на 65 метра от мост, където е станал инцидентът.

„На пострадалото лице е била оказала медицинска помощ и затова тялото е били преместено. Извършен е и втори поглед, назначена е съдебно-медицинска експертиза”, уточни Чапкънова.

По думите й, няма информация за самоличността на загиналия, а в нито едно от задържаните лица не са намерени документи за самоличност, така че предстои тя тепърва да бъде изяснена. „Иззета е раница, която е била на гърба на починалото лице, два мобилни телефона и огнестрелно оръжие. Това са вещите на този етап, които са иззети. Днес биха могли да бъдат извършени и други процесуални действия. Не е изключено и повторен оглед на местопроизшествието”, каза още тя.

Тази нощ е имало преследване и в Бургас между полиция и три автомобила с бежанци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама