Рамиро Ариста: С Христофор Йонов искаме да направим МДТ най-добрия театър в България

09:17, 16 окт 15 / Култура 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Аржентинският диригент Рамиро Ариста описа емоциите си от работата с оркестъра на МДТ „К.Кисимов“. Снощи гост-диригентът представи „Царицата на чардаша“ пред търновската публика. „За мен предложението на директора Христофор Йонов беше много важно. Аз знам, че Велико Търново е сред най-значимите градове в България.

С директора искаме да направим много сериозна и силна работа, така че Вашият театър да стане най-добрия театър в България. Това ще е трудна работа, но искаме това, защото публиката на града го засужава“, каза Ариста след концерта.

Той изброи и няколко от заглавията, които може да дирижира в бъдеще на великотърновска сцена - „Любовен еликсир“ от Гаетано Доницети, „Травиата“ от Джузепе Верди и „Островът на мечтите“ от Роберт Щолц. Ариста е готов да дирижира и симфоничен цикъл с произведения на класическата и романтическата музика всеки месец.

„Проблемът и в България, и в Румъния, и в Латинска Америка е, че младите хора не ходят на концерт с класическа музика. Наша работа е да привлечем тези юноши и студенти да идват на нашите концерти. За съжаление, когато имам концерти в Япония, хората идват. А тук – не. Работил съм в много градове в България и навскъде залите са наполовина празни“, разказа Рамиро Ариста.

Той смята, че е нужна стратегия и много работа за промотиране на заглавията, най-вече в социалните мрежи. Повече разнообразие в репертоара на Театъра иска аржентинецът. Сред по-смелите му мечти е да постави концерт с латиноамериканска музика и танго, произведения на Астор Пиацола и др. Той предлага и поне един ден в месеца да е посветен на децата и тематични концерти за тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама