Иван Русев представя пред сливенска публика последната си книга

09:43, 16 окт 15 / Култура 25 366 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Камерната зала на Драматичен театър „Стефан Киров” тази вечер от 18.30 часа ще се състои премиерата на книгата на проф.д.и.н. Иван Русев „Търговската модерност на Българското възраждане като култура и практика”. Събирието се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен  и е първата прява от програмата посветена на празника на Сливен – Димитровден.

Иван Русев е магистър по история във Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий”, доктор по история в  Института по история при Българската академия на науките /1996/, доктор на историческите науки в Института по история при Българската академия на науките /2012г./

Кариерата си като историк започва като уредник в Регионален исторически музей – Сливен, където работи от 1989 до 1998г. От 1997г. до 2009г. е преподавател /главен асистент, доцент/ във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”. От 2009г. е преподавател /доцент, а сега професор/ в Икономически университет –Варна.

Автор е на над 150 научни статии и студии, публикувани на български, френски, английски и немски езици в български и чужди научни сборници и периодика; на 13 учебника за ВУЗ, на 8 монографии, сред които: „Фирми и манифакрури в Сливенско-Котленския район през Възраждането”/1996/, „Сие да се знае... - Приписките и църковните текстове като извори за възрожденската история” /1999г./; „Раждането на модерното търговско и счетоводно образование – Европа, Балканите и Българското възраждане”/2008/; „Манастирската общност Света гора Сливенска и районът й през XII –XVIIв.”/2011г./; „История на Варна /от XVв. до 1878г./”/2012г./ и др.

Носител е на наградите: „Д-р Иван Селимински” на община Сливен - за принос в историко – краеведската дейност/1999г./, на наградата на Съюза на учените в България за най-добър млад учен в областта на хуманитарните науки/1999г./, на наградата „Варна” на Община Варна за принос в обществените науки/2014г./

Монографията „Търговската модерност на Българското възраждане”, съдържа резултатите на продължило повече от двадесет години изследване на Ив.Русев на проблемите свързани със зараждането и развитието на модерната търговска дейност в българското общество през Възраждането – появата и разпространението на търговската учебна и справочна литература, „раждането” на модерното търговско и счетоводно образование, широкото разпространение на дружествените форми в търговията, засиленият интерес към модерната търговско-правна материя, появата на рекламата, търговските марки, застраховките и т.н. В книгата е отделено специално място на дейността на търговските и акционерните дружества в Сливен, Котел, Жеравна, Ичера, Градец, Катунище, Медвен, Тича - един от най-развитите в икономическо отношение селища  по българските земи през Възраждането. Поместените в края на книгата извори /търговски договори, търговска кореспонденция, счетоводни регистри, баланси, и пр./, повечето от които се публикуват за първи път, онагледяват документалното градиво на изследването.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама