Сливенската полиция в готовност за охрана и обезпечаване на реда при провеждане на изборите

09:57, 16 окт 15 25 583 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Във връзка с предстоящите местни избори и  национален референдум на 25 октомври 2015 година в ОД МВР-Сливен е изготвен план за  дейността на структурите звена в дирекцията с цел гарантиране на сигурността, противодействие на престъпленията против политическите права на гражданите, опазване на обществения ред и охрана, осигуряване на пожарната безопасност и защитата на населението в периода на подготовка и при произвеждане на изборите.  

В охранителните мероприятия участват служители от  ОД на  МВР-Сливен и РД ПБЗН-Сливен. 351 служители на ОДМВР-Сливен ще бъдат ангажирани с охраната на СИК в изборния ден.

В Областната дирекция на МВР и Районите управления са сформирани оперативни щабове. Създадена е оптимална организация за получаване и отработване на сигнали за нарушаване на обществения ред, подготвяно или извършено престъпление, включително и при нарушения, свързани с изборния проце. Сформирани са информационни групи,  които да взаимодействат с ГД „Национална полиция“, ДАНС и прокурори от ВКП. Полицейските служители извършват незабавни проверки по всеки постъпил сигнал, като събраните материали сe докладвани в ОИК и Прокуратурата.

Със заповед на министър Румяна Бъчварова, стартира работата на открита денонощна линия в МВР. На  тел. 02/982 22 32, факс: 02/982 56 46 и e-mail: [email protected] гражданите ще могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.

Във връзка с предстоящия вот полицейските служби и органите на противопожарна безопасност и защита на населението  извършват охранителни обследвания на помещенията и обектите, свързани с подготовката и провеждането на изборите и предизборните мероприятия. В хода на проверките, към момента, не са констатирани съществени нарушения. Създадена е организация за пилотиране и охрана с полицейски сили  при транспортиране на бюлетините.

Група “Български документи за самоличност” при ОД  на МВР Сливен и звената “БДС” при РУ-я на МВР Нова Загора, Котел и Твърдица ще съдействат на българските граждани, които желаят да упражнят правото си на глас.

В седмицата преди произвеждането на изборите и на националния референдум е създадена необходимата организация българските граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт), защото са изгубени, откраднати, повредени, унищожени или с изтекъл срок на валидност, да имат възможност да упражнят правото си на глас.

В деня на вота в изборните помещения няма да бъдат допускани въоръжени лица, такива в нетрезво състояние, употребили упойващи вещества, и носещи обемисти и съмнителни предмети. При необходимост полицейските служители ще извършват проверки на граждани с цел недопускане внасянето на опасни предмети в избирателните секции.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама