Атанас Атанасов: Несериозно е да се говори за рикошет при стрелба във въздуха

10:09, 16 окт 15 25 476 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Политици от различен цвят сериозно се разминаха в коментарите си за инцидента, при който загина нелегален имигрант.

Председателят на комисията по вътрешна сигурност в парламента Атанас Атанасов директно поиска оставки „най-малко на ниво началник на Гранична полиция“, като обясни, че рикошет от стрелба във въздуха е несериозно твърдение.

Според него не може даже да се говори за граничен инцидент, тъй като случилото се е край Средец, а не на границата.

"Няма никакви данни да е била оказана въоръжена или каквато и да било съпротива, за да се използва оръжие. При тази хипотеза сме в условията на извършено убийство, независимо как ще бъде квалифицирано то от разследващите органи. Трябва да се понесе отговорност най-малкото на ниво началник на Гранична полиция", заяви той пред БНР.

Атанасов предупреди, че инцидентът ще има европейски оттенък. "Макар и това да не е станало на границата, има смърт на нелегални имигранти през европейската граница" По думите му това е поредното потвърждение, че на българската граница, който има пари, си минава.

Според него от началото на бежанската вълна към България няма случай на задържано лице, което е носило оръжие, или на лица, които да са оказали съпротива на Гранична полиция.

Според него полицаите по границата не са подготвени да действат в такива случаи и трябва да започне незабавно обучение.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов обяви, че разследването на такива инциденти се затруднява, заради това, че нарушителите на границата нямат документи. Това пречи на тяхната идентификация, както и на проучванията, дали тези хора са заплаха за страната ни и за сигурността на Европейския съюз. По думите му процесуално -следствените действия по случая ще изяснят има ли проявена агресия в случая и дали се касае за случай на неподчинение

Държавата трябва да застане зад служителите на МВР, обяви лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева по повод снощния инцидент в община Средец. Според нея държавата не бива да влиза в оправдателен режим за това, че служители на гранична полиция са си свършили работата при опит да спрат незаконно навлизане на група афганистански граждани във вътрешността на страната.

„Българските гранични полицай трябва да стрелят винаги, когато се нарушава граничната бразда и не се изпълняват техните разпореждания“, категоричен беше пред бТВ лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

"Няма да коментирам предварително снощния инцидент, защото най-грешното е да коментираме темата, преди да имаме пълната информация. Нека разберем първо за какво става въпрос: самоотбрана, насилие или изпълнение на служебните задължения", каза евродепутатът Илияна Йотова на конференция за бежанците в София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама