Върховният комисариат на бежанците осъди инцидента на границата (обновена)

10:40, 16 окт 15 25 454 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Върховният комисариат на бежанците към ООН (ВКБООН) осъди инцидента, при който загина имигрантот Афтанистан.

"Ние сме възмутени от смъртта на афганистанския мигрант край Средец снощи. Ще разследваме обстоятелствата около този нещастен инцидент, довел до смъртта му", заяви ​Роланд-Франсоа Вейл, представител на Върховния комисариат на ООН в България. Той участа в в конференция за бежанците в София, предаде репортер на София Topnovini.bg.

По-рано пред БНР говорителят на организацията Борис Чеширков заяви: „От ВКБООН сме дълбоко шокирани от инцидента, при който загина имигрант. Осъждаме това, че се е стигнало до смърт на търсещ човек закрила от Афганистан и че това се е случило, докато той се е опитвал да стигне до безопасността на България и да упражни своето универсално човешко право да потърси убежище. Призоваваме България разследването да бъде незабавно, задълбочено, прозрачно и независимо“, посочи той.

По думите му през последната година България е успяла да създаде сериозен капацитет за прием на бежанци, който е за около 5 000 души.

„Бежанците търсят безопасност, търсят сигурна среда. Те за изпаднали в отчаяние и заради това отчаяние, при липса на законови пътища към България и към Европа, те търсят каналджии, търсят трафиканти и тяхното движение се случва чрез престъпни мрежи. Това, разбира се, ги  поставя в малко по-различен контекст“, каза още Чеширков.

Допълни: „Същевременно ние говорим за човешки същества – за майки, бащи, непридружени деца, за семейства и за сами мъже. Независимо от профила, тези, които идват и търсят закрила, трябва да им бъде предоставена възможност да бъдат чути, тяхната молба да бъде разгледана и на края на една щателна процедура те да получат своето решение“.

По повод опасенията, че сред бежанците може да има радикално настроени той посочи, че е голяма грешка да се създава връзка между бежанците и тези, от които те бягат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама