Закриха дома за изостанали деца в село Рудник

11:01, 16 окт 15 25 310 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Домът за деца с умствена изостаналост "Св. Мария Магдалена" в с. Рудник, община Долни чифлик, вече е закрит. Това стана със заповед  на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане, която влезе в сила от 1 октомври 2015 г. Със същата заровед е спряно и финансирането на социалното  заведение.

Последните от общо 35-те деца, настанени в дома, бяха изведени от него през август 2015 г. Това стана в съотвествие с националната стратегия „Визия за деинституционализация на децата в Република България“. Така община Долни чифлик изпълни своите задължения по Плана за деинституционализация на специализираните институции за деца, както и  мерките, заложени в Областната и Общинската стратегия за развитие на социалните услуги 2011-2015 г.

Реализирайки своя годишния план за действие по изпълнението на Общинската стратегия за развитие на социалните услуги, общината проведе последователна и социално ориентирана политика по процеса на деинституционализация на децата и младежите от дома в с. Рудник. Част от тях бяха насочени в новоизградения Център за социална рехабилитация и интеграция, други в новоразкратия  Център за настаняване от семеен тип. В същото време продължи и работата по приемна грижа на децата и осиновяванията.

Със закриването на дома в с. Рудник община Долни чифлик предприе определени стъпки, съгласно Кодекса на труда и други законови разпоредби. Работниците и служителите са уведомени, както и Бюрото, на персонала са връчени предизвестия, обясни зам.-кметът на общината Мариана Станчева. Със заповед № РД -1307/16.09.2015 г. на кмета на общината бе съставена комисия, която извърши пълна инвентаризация на активите на ДДУИ в  с. Рудник. Хранителни продукти, които все още се намираха в складовете на дома, се описаха и предадоха с приемо-предавателен протокол на други социални и детски заведения в общината. На ЦНСТ за деца и младежи с увреждания в гр. Долни чифлик, където бяха изведени и деца от с. Рудник, се предадоха материали и дрехи, които са от крайна нужда за тях.

Вече се търсят варианти за кандидатстване по проекти за разкриване на социална услуга с цел използване на готовата материална база в с. Рудник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама