Божидар Димитров иска ордени за граничарите от Средец

11:31, 16 окт 15 25 395 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров не пропусна случая да се включи по темата с инцидента, при който загина имигрант. Той започва подписка граничарите от Средец да бъдат наградени с висше държавно отличие, съобщават от пресцентъра на музея.

„Тримата граничари от Средец във висша степен са изпълнили дълга си на българска гранична стража, задържайки с опасност за живота си група от превъзхождащи ги двадесет пъти млади и здрави нарушители на границата“, пише Димитров. Според него добрият пример трябва да бъде възнаграждаван, затова предлага подписка, за да бъдат отличени с висш държавен орден, полагащ се при такива случаи.

Димитров се аргументира с примери от историята, като припомня, че границата е свещена и нерегламентираното й пресичане винаги се е смятало за държавно престъпление.

„Чужди автори, пишейки със завист за българската система за държавни граници, казват, че по границата е минавал вал с ров увенчан, както и днес от ограда с бодлива тел. Отново чужди автори (византийски и арабски) пишат, че граничари, които пропуснат нарушители се наказват със смърт“, обяснява той.

Допълва, че жертва на тези гранични правила става през 980 г. и българският цар Борис ІІ. Той бил пленник във Византия, успял да избяга, но бил облечен с ромейски дрехи и на българската граница бил убит от български граничар, който не го познал.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама