Божидар Димитров започва подписка граничарите от Средец да бъдат наградени

12:13, 16 окт 15 25 496 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров започва подписка с искане граничарите от Средец, замесени в екшъна с бежанците през изминалата вечер, да бъдат наградени с висше държавно отличие, съобщиха от пресцентъра на музея.

„Тримата граничари от Средец във висша степен са изпълнили дълга си на българска гранична стража, задържайки с опасност за живота си група от превъзхождащи ги двадесет пъти млади и здрави нарушители на границата“, пише Димитров. Според него добрият пример трябва да бъде възнаграждаван, затова предлага подписка, за да бъдат отличени с висш държавен орден, полагащ се при такива случаи.

Димитров се аргументира с примери от историята, като припомня, че границата е свещена и нерегламентираното й пресичане винаги се е смятало за държавно престъпление.

„Чужди автори, пишейки със завист за българската система за държавни граници, казват, че по границата е минавал вал с ров увенчан, както и днес от ограда с бодлива тел. Отново чужди автори (византийски и арабски) пишат, че граничари, които пропуснат нарушители се наказват със смърт“, обяснява той.

Созополлията допълва, че жертва на тези гранични правила става през 980 г. и българският цар Борис ІІ. Той бил пленник във Византия, успял да избяга, но бил облечен с ромейски дрехи и на българската граница бил убит от български граничар, който не го познал.

Ето линк към петицията http://www.peticiq.com/127634

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама