ВСС отново ще гласува дали Нели Куцкова да оглави апелативния съд

12:22, 16 окт 15 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Висшият съдебен съвет ще трябва отново да проведе гласуване дали съдия Нели Куцкова да оглави Софийския апелативен съд. Това става ясно от мотивите на Върховния административен съд (ВАС), който днес отмени решението на ВСС, с което съдия Нели Куцкова не бе избрана за председател на Софийския апелативен съд, съобщава "Правен свят".

Единственият аргумент на тричленния съдийски състав – Александър Еленков (председател и докладчик), Атанаска Дишева и Тодор Тодоров, е, че няма никакви мотиви за отрицателния вот на съвета, което е съществено процесуално нарушение.

На 30 април т.г. ВСС проведе избор за председател на САС. Единственият кандидат бе съдия Нели Куцкова. След нейното изслушване, деветима членове на съвета, един след друг, изразиха само и единствено положителни становища на съдия Куцкова и декларираха, че ще я подкрепят. Това бяха председателят на ВКС Лозан Панов, представляващата ВСС Соня Найденова, Камен Иванов, Галя Карагьозова, Калин Калпакчиев, Светла Петкова, Юлия Ковачева, Михаил Кожарев и Незабравка Стоева. А Магдалена Лазарова изтъкна по време на изслушването, че е впечатлена от концепцията на кандидата.

При гласуването обаче само 9 от присъстващите 19 членове на съвета я подкрепиха. След вота се разрази скандал, по време на който стана ясно, че други двама кадровици са гласували за Куцкова – това бяха Юлиана Колева и Елка Атанасова. Логично при това положение бе съдия Куцкова да е подкрепена от 12, а не от 9 души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама