Демонстрираха софтуер за реакция при кризи в Русенския университет

12:56, 16 окт 15 25 512 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софтуер за интерактивно обучение на институции, занимаващи се със справяне с бедствия, беше демонстриран в Русенския университет, съобщават от учебното заведение. Презентацията беше част от съвместните дейности на катедра Транспорт в Русенския университет и екип на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. 

Робърт Николеску, представител на холандската фирма XVR и автор на софтуера, представи възможностите на програмата. Чрез нея полицаи, пожарникари, парамедици могат да тренират в различни компютърно създадени ситуации, максимално близки до реалността. Със софтуера могат да бъдат симулирани всички типове инциденти – катастрофи, пожари, наводнения, изтичания на газ, петролни разливи, ядрени аварии, които изискват реакция от съответните служби. Обучението може да бъде както за отделен човек, така и за цяла институция. Предвиден е и вариант за едновременно участие в симулацията на няколко различни организации – полиция, пожарна, гражданска защита, спешна помощ.

Интерактивното участие в тренингите не може да замести реалността, но може да даде допълнителна увереност при справянето с определена ситуация, каза Робърт Николеску, който е и бивш пожарникар. Той показа различните нива на програмата за компютърно обучение. Базовото е виртуална реалност с предварително зададени параметри. Във второто ниво виртуалната реалност е разработена според нуждите на институцията, в която се провежда обучението. Следващото ниво позволява създаването на кризисни ситуации, изискващи участие на повече организации (полиция, спешна помощ, гражданска защита). В последното е включено обучение и за работа с медии при извънредни събития.

Обмисля се проект по Програмата за трансгранично сътрудничество, чрез който институции от България и Румъния да участват в подобни виртуални тренинги, коментират още от Университета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама