Важните въпроси за смъртта на нелегалния имигрант, на които МВР не отговори

13:12, 16 окт 15 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няколко въпроса останаха без конкретен отговор дори и на извънренредния брифинг за смъртта на нелегалния имигрант край Средец късно снощи. След неколкократни опити на журналистите да се изясни откъде е рикоширал куршумът, който е изстрелян във въздуха, главният секретар на МВР не отговори. Той обясни, че полицаят е „възпроизвел изстрел във въздуха, вследствие на което куршумът е засегнал нелегалния имигрант“. Допълни, че тепърва ще бъдат уточнени подробностите около случката.

Едва от думите на прокурора Калина Чапкънова стана ясно, че случката се е разиграла под мост. Тя не го съобщи пряко, а само спомена, чее възможен втори оглед на мястото на инцидента "под въпросния мост" Костов обаче не спомена за това. Само каза, че мигрантите са влезли в България през „силно пресечен терен в гориста местност“. По думите му, инцидентът е станал „не на главен път, а под път“.

В официалната информация, която МВР качиха на сайта си за инцидента, също никъде не се споменава, че куршумът е рикоширал в мост, след което е ранил един от мигрантите. Единственото, което се обяснява, е, че след оказана съпротива от страна на бежанците се е „наложило единият от служителите да произведе изстрел във въздуха и при рикошет е пострадал, а впоследствие е починал“.

Друг въпрос, на който главният комисар не даде точен отговор, е свързан с това, как полицаите и бежанците са се срещнали на 30 км.от границата (бел.ред. около 30 км. е разстоянието от границата до местността „Рибарска среща“ в района на град Средец, където Костов посочи, че се е случил инцидента). Единственото, което главният комисар обясни, е, че тепърва ще се изяснява как се е случило това и няколко пъти посочи, че е засечен пробив на границата  от интегрираната система. Така няма отговор на въпроса кога е засечен пробивът от системата и защо нелегалните имигранти са открити часове по-късно.  

На въпрос защо, след като тези над 50 души са били засечени от интегрираната система, която разполага с видеонаблюдение, са били изпратени само трима полицаи на мястото, Костов отговори неясно, като каза, че „те не са само трима души“. Той посочи единствено, че бежанците „могат да избият на много места“, а екипите ги очакват.

Въпросът е зададен втори път, а главният комисар отново не дава точен отговор. Той казва, че „има много вероятни изходи“ и допълва, че „всички сили, с които е разполага Гранична полиция в момента са били ангажирани към процеса“.

Запитан как се разпределят патрулите по границата Георги Костов заяви категорично, че няма да дава подробности за начина на охраняване, защото МВР е свикало пресконференцията да разясни само конкретния случай. По думите му, даването на подобна информация би улеснило трафикантите.

София Topnovini.bg зададе въпросите към пресцентъра на МВР. От там ни отговориха, че не могат да дадат подобна информация и че всичко свързано със случая е качено на сайта им.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама