25 деца от Търговищко станаха киберскаути

13:29, 16 окт 15 25 464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
25 деца деца от пети и шести клас – възпитаници на детските полицейски академии в Търговище, Попово, Омуртаг, Антоново и Опака, преминаха курс на обучение по програмата „Киберскаут“, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Инициатори на образователната кампания ”Безопасен Интернет”” са Министерството на  вътрешните работи и Центъра за безопасен Интернет към Фондация “Приложни изследвания и комуникация”.

Събитието се проведе в Центъра за превенция  в Търговище, където  екип от експерти при Националния център по безопасен интернет проведоха с учениците двудневното обучение, акцентите в което бяха свързани с това какво е Интернет днес и какви са начините за използването му, какви рискове и опасности за децата крие виртуалното пространство, особеностите на социалните мрежи, виртуалното и реално насилие, както и за това какво представлява методът “Връстници обучават връстници”. Очаква се обучените деца от отряд „Киберскаути“ да предадат наученото на свои връстници.

На 9 февруари догодина при отбелязване на Деня за безопасен интернет министърът на вътрешните работи ще връчи награди  на  киберскаути, които предложат  най-оригиналната и полезна дейност за информиране на най-честите прояви на рисково поведение на деца в Интернет – съобщи при закриването на занятията координаторът в Центъра за безопасен Интернет Георги Апостолов, и пожела на младите търговищки киберскаути да се включат успешно  в надпреварата със свои конкурентни предложения. Той сподели още, че в превенцията на рисковото поведение на децата в Интернет е изключително важна ролята на родителите, но една част от тях се чувстват неподготвени за работа с новите технологии и гледат на тях само като на вид играчка. “А децата овладяват техниката много бързо, но логично им липсват достатъчно социални умения” – каза още той.

Обучението на учениците  в Търговище приключи успешно с тържествено връчване на специално подготвени от ГД“Национална полиция” сертификати и значки за киберскаути. Отличията бяха връчени на децата от директора на ОД МВР-Търговище ст. комисар Николай Ненков, от началника на Регионалния инспекторап по образованието Дарина Димитрова и от началника на отдел “Охранителна полиция” в ОД МВР комисар Димитър Димитров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама