Президентът изрази съжаление за смъртта на нелегалния мигрант

13:35, 16 окт 15 25 730 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът Росен Плевнелиев изрази дълбокото си съжаление за „нелепия инцидент, който доведе до смъртта на нелегално преминал българско-турската граница мигрант“ късно снощи, съобщиха от пресцентъра на държавния глава. Инцидентът се разигра край бургаския град Средец.

Според Плевнелиев този случай показва колко тежка е продължаващата миграционна криза в Европа. По думите му това е пореден повод да се вземат бързи общоевропейски мерки, насочени към разрешаване на проблема.

„Убеден съм във високия професионализъм на служителите на реда, които денонощно пазят българската и европейската граница и се намират под изключително напрежение при изпълнението на професионалния си дълг. Приветствам бързата реакция на органите на реда, както и инициирането на независима експертиза, която да оцени обективно извършените действия“, пише още в позицията на президента.

Той подчертава, че България винаги е проявявала хуманно и толерантно отношение към търсещите закрила, без значение от техния регион и държава на произход. Това обаче не означавало, че ще се пренебрегват отговорностите за опазване на границата ни, която е и външна за Европейския съюз.

„Апелирам на разследващите да бъде осигурено необходимото спокойствие, като същевременно отново призовавам търсещите закрила на българска територия да не извършват деяния, противоречащи на българското и европейското законодателство и да спазват правилата, които са задължителни за всички“, завършва Плевнелиев.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама