Андраш Клейн: Никой не се радва на огради

14:51, 16 окт 15 / Политика 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Никой нормален човек не се радва на огради, но няма друг начин да се защитим. Ако някой успее да ни обясни как да защитим зелената граница в тази ситуация, веднага ще го приема. Това каза посланикът на Унгария в София Андраш Клейн по време на конференцията „Бежанската криза: Обетована земя ЕС?“, организирана от представителството на Информационното бюро на Европейския парламент в София. 

„Ние искаме да намерим начин как да помогнем на бежанците, водени от основния принцип на хуманност, но не можем да ги различим от икономическите мигранти“, посочи посланикът. „Между реалността на терен и нашите принципи има разминаване.“

По думите на Клейн всичко в момента става без правила и законност. „Законността е важна ценност на Европа и в този момент не можем да намерим равновесие между законността и хуманитарните ни задължения“, каза посланикът. 

Той посочи, че към 15 октомври в Унгария са влезли 378 647 нелегални мигранти, като от момента, в който „от една много важна западноевропейска страна заявиха, че те са готови да приемат 800 000 бежанци“, всякакво сътрудничество на прииждащите мигранти с унгарските власти на границите е спряло. „На всички трябва да е ясно, че в момента няма регистрация, няма и взимане на отпечатъци. И документи никой няма“, каза посланикът. 

Той уточни, че преди „поканата“ мигрантите поне са се регистрирали в Унгария и са подавали молби за бежански статут. „Ние знаехме, че след два дни ще са във Виена, но поне се регистрираха“, коментира Клейн. 

„Ако ме питате кои влизат през Унгария, ако не бях посланик, щях съвсем откровено да кажа, че нямаме представа“, каза посланикът. „Едно е ясно от гледна точка на хуманитарна гледна точка. Влизат хората, които могат да платят на каналджиите. Ако тези хора можеха да дойдат от бежанските лагери, поне щяхме да знаем със сигурност, че това са хора, избягали от конфликтната зона в Сирия.“

Клейн заяви, че наблюденията и изводите на властите показват, че този поток, който върви през Балканите, е ръководен и организиран от организираната престъпност. „Тези хора, между които наистина има и бежанци, но има и икономически имигранти, са движени от организираната престъпност“, каза той.

Посланикът изнесе данни, че обичайно към Унгария и Хърватска вървят  групи от по 500 души - 80% мъже, около 20-25 жени, които разбира се, са придружени, няколко деца и по неколцина бежанци. По думите му тези групи са екипирани и организирани, разполагат с пари, скъпи телефони,  карти, на които им е нарисувано откъде трябва да минат и как, за да избегнат пунктовете за регистрация.

По думите на Клейн Унгария на никого не е отказала убежище, но от 200 000 мигранти, които са минали през нея през последния около месец и половина-два, само 38 са пожелали да се регистрират в страната. 

Унгарският посланик изрази скептицизъм по отношение на практическото приложение на задължителните мигрантски квоти и каза, че не може да си представи как някой, който иска да отиде в Германия или Швеция, ще бъде  накаран да отиде и най-вече да остане, в Унгария, например. „Имаме съмнения, че този принцип как ще работи. Сигурно ще ни кажат директиви и ще с опитваме да ги спазим, но не знам как ще се получи“, коментира той.

Клейн посочи, че единственият начин да се намери някакво решение на мигрантската криза в Европа е морската граница между Турция и Гърция да се охранява сериозно и да не се допускат лодки на каналджии. „Разбирам, че това е трудно, защото границата е дълга и има много острови, но това няма да спре, докато не се вземат мерки“, каза той. „В момента, в който границата между Турция и Гърция се пази, ние няма да имаме нужда от огради.“

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама