357 дами се прегледаха безплатно за рак на гърдата във Варна и областта

15:31, 16 окт 15 25 439 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
357 жени от Варненска област преминаха през безплатни профилактични прегледи и консултации за рак на гърдата. Прегледите, които се извършваха от доц. Христина Попмихайлова в продължение на четири дни в ДКЦ 1 "Света Клементина”, бяха под патронажа на д-р Лидия Маринова, кандидат за общински съветник на ПП ГЕРБ.

Доц. Попмихайлова е рентгенолог със специалност мамолог и е открила първия кабинет с мамограф към Катедрата по рентгенология в Медицинския университет във Варна. "Дамите се подложиха на мамографски преглед и им бе разяснена схема за последваща профилактика. По време на прегледите бяха открити няколко образувания, които се нуждаят от оперативно лечение”, сподели д-р Лидия Маринова.

Кандидатът за общински съветник на ПП ГЕРБ акцентира, че здравеопазването ще продължава да бъде водещ приоритет в работата на Община Варна. Д-р Маринова припомни, че само за 2 години общинският бюджет за здравеопазване е бил увеличен с повече от 2 млн. лв. "За общинските лечебни заведения бе закупена апаратура, чиято стойност е над 1 млн. лв. За дофинансиране на закупуването на линеен ускорител и довършителни ремонтни дейности по бункера – мястото, където е разположен ускорителят, бяха заделени над 2 млн. лв.”, припомни д-р Маринова.

Тя добави, че общината е финансирала 7 профилактични програми, насочени към деца и ученици. "Варна е единственият град в България, който обезпечава на 100% училищата с лекари и медицински сестри и подсигурява почасово обслужване на детски градини и ясли с лекари. Варненските лекари и медицински сестри в детските учебни заведения получават едни от най-високите трудови възнаграждения за медицинските специалисти, ангажирани в детско и училищно здравеопазване у нас”, каза още тя.

Кандидатът за общински съветник акцентира и на факта, че Дирекция "Здравеопазване” при Община Варна се е преборила успешно за  храненето на деца в градини, детски кухни и ясли със специфични потребности. "Имам предвид децата, които имат различни заболявания или алергии”, уточни Маринова. Те получават подходящи храни, като за тях се готви отделно. Тази промяна бе приета от Агенцията по храните по предложение на община Варна. Д-р Маринова коментира, че направената по предложене на Община Варна промяната на чл. 102 от Закона за лечебните заведения, която бе гласувана в Народното събрание, ще даде възможност всички основни ремонти на общинските заведения да бъдат финансирани. Досега се разрешаваше единствено финансиране на основен ремонт с преустройство, припомни тя.

Д-р Лидия Маринова разясни, че Община Варна е сред малкото в страната, които работят по Програма за финансиране на инвитро процедури. В резултата на това всяка година се заделят по 100 хил. лв. за двойки с репродуктивни проблеми, като до момента, в рамките на година и половина, по тази програма са се родили 5 бебета.

Кандидатът на ПП ГЕРБ направи важно уточнение във връзка с отправените към общината критики относно предстоящото закриване на практиките на лични лекари, които не са зачислени на специализация. "Това ще създаде проблеми, тъй като хиляди пациенти ще останат без обслужване. Наскоро бе отправен упрек към общината, че ресорният зам.-кмет трябва да реши проблема. Общините обаче нямат никаква нормативна възможност да решават проблеми със специализацията на личните лекари. Това е ангажимент на Министерството на здравеопазването, БЛС и НЗОК”, категорична бе д-р Маринова. Тя внесе яснота, че личните лекари са регистрирани като еднолични търговци и по никакъв начин не са подчинени на общините. "За да улесни работата им, Община Варна не е променила размера на наема, който те заплащат за използване на общински лечебни заведения. Той е 10% от определения наем за използване на общински обекти”, заключи педиатърът.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама