Военният министър: Готови сме да помагаме на МВР по границите

15:54, 16 окт 15 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Имаме готовност да окажем съдействие на колегите от МВР при охраната на границата, а дали трябва да има ще го обмисляме. Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от БТА.

Той припомни, че охраната на границата е приоритет на вътрешното ни ведомство, но допълни, че ако оттам поискат помощ, военното министерство има готовност да увеличи многократно служители си, които по думите му и днес оказват съдействие на "Гранична полиция".

„Винаги съм се безпокоял относно това, което се случва на южната ни граница, и трябва да бъдем подготвени за всичко“, коментира Ненчев.

По думите му, от информацията, с която разполага министерството, става ясно, че много често между мигрантите има и такива, които са свързани под една или друга форма с терористични организации.

„Има и криминално проявени и затова трябва да бъдем изключително внимателни“, добави военният министър.

Като проблем Николай Ненчев посочи застудяването на времето, което според него може да доведе до увеличаване на бежанската вълна.

Вицепремиерът Меглена Кунева също коментира снощния инцидент, при който имигрант загина близо до границата ни с Турция. В изказването си на форума „Кран Монтана“ в Швейцария, посветен на мигрантската криза в Европа, тя заяви, че инцидентът показва още веднъж необходимостта от обща европейска политика за охрана на европейските граници, съобщават от пресцентъра на Министерски съвет.

Кунева беше категорична, че България изпълнява стриктно задълженията си по охрана на границата си, която се явява и външна за Европейския съюз.

„Когато днес в Европа се обсъжда охраната на границите, не може държавите-членки да разделят на страни във и извън Шенген и да има две системи. Именно заради това е необходимо България да може да използва пълния инструментариум на Шенгенската информационна система, защото иначе се поставят предизвикателства пред сигурността като за страната, така и за цяла Европа. Не може мигрантската политика да се разделя на изток-запад“, каза още Кунева.

Вицепремиерът заяви още, че сигурността и хуманитарните ангажименти са двата стълба на мигрантската политика.

По-късно днес вицепремиерът ще се срещне със заместник-председателя на Върховния комисарят за бежанците на ООН Кели Клемъндс, както и с представители на Международната организация по миграция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама