Русия плаши със съд, ако България подпише с Полша за ремонта на МиГ-овете

15:57, 16 окт 15 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руската страна заплаши със съд България, ако подпишем договора с Полша за ремонта на Миг-овете. „Въпреки този случай, който предизвиква у нас дълбоко съжаление, исхождайки от традициите на многовековната дружба между Русия и България, ние все пак се надяваме да изградим взаимноизгодно сътрудничество въз основа на международното право. При все това смятаме за възможно да оспорим правомерността на подготвяното споразумение поради очевидното нарушаване на правата ни като проектант и производител на самолетите", заяви генералният директор на РСК-МиГ Сергей Коротков, цитиран от агенция ТАСС.

Той допълва, че руската страна няма да обслужва българските изтребители МиГ-29, ако България сключи договор за ремонта им с Полша.

По-рано българското правителство одобри подписването на междуправителствено споразумение с Полша за ремонта на руските самолети, припомня агенцията.

„В случай, че българската страна подпише споразумението с Полша за ремонта на двигателите РД-33, не ни остава друг изход, освен да се откажем от техническата поддръжка на МиГ-29 на Военно-въздушните сили на България“, каза той.

Коротков поясни, че в такъв случай правомерността на по-нататъшното използване на самолетите ще е под въпрос, както и безопасността на летците. Според него решението е взето конюнктурно и вероятно под външен натиск.

По думите му условията, които компанията е предложила на България са доста изгодни икономически, а ценовите параметри на полската и руската страна са почти идентични.

За пореден път Коротков изтъкна, че Полша няма лиценз за ремонта на двигателите на МиГ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама