Илияна Йотова: Дъблинското споразумение е мъртво

16:04, 16 окт 15 / Политика 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дъблинското споразумение, определящо правилата за регистрацията и пребиваването на мигранти на територията на Европейския съюз е мъртво. Това каза Илияна Йотова, член на Европейския парламент от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите и заместник-председател на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи по време на конференцията „Бежанската криза: Обетована земя ЕС?“.

Според Йотова Дъблинското споразумение е направено за период, в който Европа не е била изправена пред такава безпрецедентна миграционна криза. По думите ѝ то трябва да бъде или радикално променено, или изобщо премахнато и заменено с по-адекватни мерки. Йотова посочи, обаче, че притеснена, тъй като президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е коментирал, че някакви евентуални промени ще бъдат предложени от ЕК чак в средата на 2016 година. 

„За мен то (Дъблинското споразумение – бел.ред.) е вредно за България“, коментира евродепутатът. „Как може България да получи допълнителни 800 мигранти, при положение, че в страната влизат по 1000 човека на седмица и те трябва, по силата на Дъблинското споразумение да бъдат регистрирани и да остана тук?“ 

Според Йотова България трябваше да бъде сложена в една група с Италия и Гърция, за да не получава допълнително преразпределение на квоти и  да може да се справи с наплива на собствените си граници. 

Йотова отбеляза, че за последните две години Европа не е направила кой  знае какво, за да се подготви за очаквания мигрантски поток. „Имаше заседания, резолюции, пакети със спешни мерки на ЕК и не стигнаха две години те да бъдат реализирани“, каза тя и добави, че очевидно нещо в механизма на взимане на решения на ЕС трябва да се промени. „Крайно време е решенията да се взимат с обикновено мнозинство“, посочи Йотова.

Тя разкритикува неспособността на ЕС да предвиди последиците от мерките, които взима и даде пример с решението да се затегне контролът в Средиземно море, въпреки предупрежденията на евродепутатите, че това само ще пренасочи мигрантските потоци. 

„И ето, че нашите предвиждания се сбъднаха – мигрантите тръгнаха през сухопътните граници“, отбеляза Йотова. „И за втори път се оказа, че Европа е тотално неподготвена и започнаха крайните мерки - огради, бунтове и връщане на проверките по шенгенските граници.“

Евродепутатът изказа съмнения в ефективността на предложените квоти за преразпределение на мигранти във всички страни от ЕС. 

„Ние още не сме видели как ще проработят тези квоти“, посочи Йотова. “Въпросите към този механизъм са много повече от отговорите. - Кой и как да бъде избран, къде ще бъде пратен и дали да се чуят предпочитанията на тези, които трябва да се преразпределят.“ Йотова добави, че вероятно тези квоти ще трябва да бъдат постоянни, а не временни, но според нея съгласие ще бъде постигнато изключително трудно, тъй като сега има страни, които не искат и да чуят дори за временни квоти. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама