Полицията ще използва дронове за футболните мачове в София

16:20, 16 окт 15 25 380 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Полицейските екипи в столицата вече ще наблюдават спортните мероприятия с дронове. От пресцентъра на МВР съобщиха, че Главна дирекция „Национална полиция“ вече има един апарат, който ще бъде тестван на предстоящия на 18 октомври мач в София между Левски и Лудогорец.

От полицията обясниха, че летателният апарат, снабден с видеокамера, която предава в реално време, ще помага на екипите за по-ефективно управление по време на мачове в столицата, които са с висок риск за сигурността на обществения ред.

Дронът, който ще изпробва полицията на футболната среща в София е с 12 мегапикселова камера, заснема видео и снимки. 6000 м. е максималната височина, на която апарат може да лети, а скоростта – 60 км.ч.

Информацията от полицията идва около месец, след като вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова коментира, че използването на дронове ще се отрази положително на работата на екипите, но е необходима нормативна уредба за това. По закон МВР има право да използва единствено хеликоптери “за изпълнение на задачи от въздух”.

Вили Лилков от Реформаторския блок предложи дроновете да се регламентират със закон. Той коментира, че могат да са от полза в случаи на ремонтни дейности, при катастрофи и бедствия и аварии или издирване на изчезнали хора. Законът е необходим, за да не се ползват за подслушване, каза Лилков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама