Седем кандидат-кметове от Разградско са били сътрудници на ДС

16:24, 16 окт 15 / Политика 25 548 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Комисията по досиетата обяви днес имената на кандидатите за кметове с принадлежност към ДС и разузнавателните служби на армията. В цялата страна са проверени 9 092 лица. Три хиляди двеста петдесет и седем лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Сред установените с принадлежност към ДС и службите има един кандидат за кмет на община в Разградска област и шестима кандидати за кметове на кметства.

Независимият кандидат за кмет на община Разград Денчо Бояджиев е бил съдържател на явочна квартира под псевдонима Орбита. Вербуван е от о.р. Венелин Рачев. Снет е от действащия оперативен отчет през 1990 година.

В списъка е и кандидатът за кмет на село Острово, издигнат от ДПС, Бехчет Хадживели. Той е бил агент под псевдонима Борис. Вербуван е от о.р. Иван Иванов, снет от отчет през 1982 година.

Регистриран като агент е и Мехмед Ходжов, кандидат за кмет на Малко Йонково, издигнат от ДПС. Вербуван е от лейт. Емил Малчев и майор П.Петров. Действа е под псевдонима Цезар.

Според информацията сред сътрудниците на държавна сигурност са и кандидат-кметове на три населени места, издигнати от БСП. Кандидатът за кмет на Благоево Момчил Мизурски е бил агент под псевдонима Павлов. Вербуван е от о.р. Славе Асиов, снет е от отчет през 1983 година. Стефан Цонев, кандидат за кмет на Раковски е бил агент, действал е под псевдонима Траян, снет е от отчет през 1990 година. Кандидатът за кмет на Балкански Тошко Илиев е работил като агент под псевдонима Харизан. Той също е снет от отчет през 1990 година.

Сред сътрудниците на бившата държавна сигурност е бил и кандидатът за кмет на Синя вода Шенол Етемов, който е издигнат от ДПС. Той е бил агент под псевдонима Евгени (Евгений). Снет е от отчет през 1986 година.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама