Лишиха от права варненски адвокат, завлякъл фирма със 180 хил. лева

16:25, 16 окт 15 25 3499 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дисциплинарният съд при Висшия адвокатски съвет е потвърдил наказанието за Илия Костадинов Златев от варненската колегия, завлякъл фирма със 180 хил. лева. Решението е от 9 октомври и влиза в сила от датата на публикуването му в Държавен вестник.

Пред сайта Интриги председателят на Варненската адвокатска колегия Юлиян Георгиев потвърди за наложената санкция на Златев, която на първа инстанция е определена на 4 юни тази година. Освен лишаване от право да упражнява професията за 18 месеца, юристът е глобен да плати и 8 минимални работни заплати от по 360 лева, както и 300 лева разноски по делото.

Това обаче е нищо на фона на кражбата, извършена от Илия Златев, който получил по своя сметка преведена сума от испанска фирма към дружеството "Мапс инвест“ по повод имотна сделка, осъществена през 2007 година. Предварителната договорка била парите да се преведат след регулацията на имота, който е в землището на Аксаково.

През 2012 година парите били преведени. Адвокатът обаче предал на собственика на "Мапс инвест“, която представлявал, само 20 хил. лева от 104 хил. евро.

Освен това Златев заявил, че повече пари от него няма да видят. От окраденото дружество пуснали няколко нотариални покани до адвоката – без резултат, а след това и жалба до Варненската адвокатска колегия.

Според Закона за адвокатурата наложеното на Илия Златев наказание е максималното. Председателят на ВАК Юлиян Георгиев обаче отбеляза, че санкционираните адвокати работят и когато са лишени от права. Дори не си правят труда да се впишат в колегия извън Варна.

Случаят със Златев далеч не е единствен и уникален. Обикновено сгафилите адвокати действат чрез човек в кантората си, който представлява клиентите им в съдебна зала. В кантората на адвокат Златев, например, на работа се водиа Михаил Стоилов, брат на кмета на Аксаково. Стоилов не е юрист по образование, установи репортерска проверка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама