Здравният министър ще награди русенските лекари, спасили човешки живот "извън правомощията си"

16:58, 16 окт 15 25 402 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на здравеопазването Петър Москов ще награди русенските лекари, които оперираха по спешност ранен мъж, въпреки че са нямали право да извършват тази операция в подобни условия. Това заяви самият министър в сутрешния блок на БТВ на днешния 16 октомври. 

Самата операция е била извършена на 6 октомври, когато в МБАЛ - Русе след битов скандал е постъпил 45 годишен мъж с прободна рана в областта на гърдите. Тъй като е бил засегнат сърдечния мускул, лекарите са взели решение да извършат операция, която по процедура е трябвало да бъде направена в отделение по кардиохирургия с ниво на компетентност III. 

Вместо да изпратят пациента във Варна, където е най-близкото отделение, отговарящо на условията, хирурзите д-р Емил Михайлов и д-р Стефан Йовчев веднага са сформирали екип, който да извърши операцията. Тя е протекла успешно, въпреки че според специалисти е била доста сложна. Лекарите коментират, че без подобна операция сърцето на пациента е щяло да се напълни с кръв, и да спре на около 40-тата минута.

Въпреки че са спасили човешки живот в извънредни условия, първоначално имаше вероятност лекарите да бъдат наказани, тъй като не са спазили процедурите. Възможно бе и Здравната каса да глоби МБАЛ - Русе заради проявената инициатива. За смелите лекари се застъпи и директорът на болницата д-р Иван Стоянов, който заяви, че подобни постъпки трябва да се награждават, а не да се наказват. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама