Вили Лилков загрижен за бездомните в София

17:14, 16 окт 15 / Политика 25 440 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Столична община има разработена политика по отношение на бездомните хора - лично съм се запознал с нея. Проблемът е, че по-голяма част от тези хора не желаят да посещават домовете за временно настаняване.

Това каза Вили Ликов, кандидат-кмет за София от Реформаторския блок, при срещата си с еврейската организация „Шалом“ в Еврейския дом на културата. На нея присъстваха още кандидатите за общински съветници от блока Трайчо Трайков и Прошко Прошков, както и номинацията на коалицията за кмет на район „Възраждане“ Николай Спасов.

„Разговарял съм такива хора и съм ги канил в домовете, но те категорично отказват“, поясни Лилков.

По думите му редица неправителствени организации имат сериозни предложения, чрез които искат да разрешат проблема. Те са свързани с прякото участие на общината.

Според кандидат-кмета на реформаторите трябва да се започне с медицински прегледи на бездомните и да се осигурят мобилни групи, които да издирват, а впоследствие и да влизат в контакт с изпадналите в безизходица граждани. Вили Лилков призна, че подходът е сложен, но според него е работещ.

„Посетих наскоро два от домовете за възрастни хора и там разговаряхме точно за това. За съжаление, по-голямата част от тях са избрали този начин на живот“, каза Лилков.

Председателят на организацията на евреите в България "Шалом" Максим Бенвенисти се включи в дискусията, като отбеляза, че няма нито един бездомен евреин в България. Това било благодарение на еврейската организация и партньорството ѝ с неправителствени организации и международни партньори.

„Нашата социална система работи и осигурява поне подслон, топла и нормална храна на всеки член на обществото ни“, изтъкна Бенвенисти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама