Върховният съд на Великобритания разреши „Юбер“ в Лондон

17:46, 16 окт 15 / Свят 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Услугата на "Юбер" е легална в Лондон, постанови Върховният съд на Великобритания в петък, след месеци на протести от водачите на традиционните черни таксита в столицата, че приложението подбива техния бизнес, съобщава "Ройтерс".

За разлика от нормалните такситата, които могат да бъдат спирани на улицата и изчисляват цената на пътуването чрез апарат, "Юбер" позволява на клиентите си да резервират и заплащат за такси чрез използването на приложение на своите смартфони. Друго приложение позволява на шофьорите да изчисляват цената на пътуването, припомнят от агенцията.

Съдът е бил сезиран да реши дали тази технология противоречи на закони, които забраняват използването на таксиметрови апарати в частни превозни средства под наем в британската столица.

Приложението на "Юбер" не може да се счита за таксиметров апарат и следователно не е незаконно, постановил съдия Дънкан Оусли

Шофьорите на традиционните таксита организираха големи протести в Лондон, като като заявяваха, че "Юбер" заобикаля местните закони за лицензиране. Демонстрации се проведоха и в други градове по света, включително Париж и Сао Паоло.

Миналия месец кметът на Рио де Жанейро обяви, че ще забрани на приложението в града.

Решението на съда обаче е отделно и не се отнася до идея на Транспортната администрация на Лондон, която смята да предложи по-строги правила, които биха могли да навредят на бизнеса на "Юбер", допълва „Ройтерс“.

Ако новите предложения бъдат одобрени, фирмите ще трябва да предоставят потвърждение на резервацията поне пет минути преди започването на пътуването и да позволи резервацията на таксита до седем дни по-рано. Фирмите няма да имат право да показват свободни коли под наем чрез приложение и ще трябва да уточняват цената на пътуването преди резервацията да бъде приета.

„Юбер“ не работи в момента и в София. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама