Новата претоварна станция за битови отпадъци в Тервел бе официално открита

18:26, 16 окт 15 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Областният управител на Добрич д-р Маргарита Новоселска и заместник-кметът на Тервел Дияна Илиева прерязаха днес лентата на новата претоварна станция за битови отпадъци в добруджанския град. Тя е част от регионалната система за управление на отпадъците в регион Добрич, която се финансира от оперативна програма „Околна среда“. На церемонията присъстваха представители на общинската администрация в Тервел, на община Никола Козлево, която също ще бъде обслужвана от съоръжението, на фирмата, доставила оборудването, на изпълнителя на проекта, в частта строителство, на строителния надзор. Водосвет бе отслужен от отец Вълчо.

Претоварната станция е изградена върху общински терен - бивше сметище, и разполага със съоръжение за пресоване на боклука, административно-битова сграда, кантар за автоматично претегляне на сметта, гаражи с автомивка и ремонтно-механична работилница и други, заяви Дияна Илиева. Капацитетът й достига 4521 тона отпадъци годишно, които ще бъдат събирани от селищата в община Тервел и шуменската Никола Козлево. Най-съществената част от претоварната станция е преса за компактиране на твърди битови отпадъци, която позволява обемът на твърдите битови отпадъци да се редуцира и напълнени в пресконтейнерите те да бъдат извозени до регионалното депо край Стожер.

Частта на проекта, с която е финансирано изграждането на претоварната станция в Тервел възлиза е около 2,3 млн. лева, без ДДС. Стойността на оборудването е 329 000 лева, като то включва пресата за твърди битови отпадъци, пет пресконтейнера, камион и дребно оборудване на ремонтната работилница.

„Най-същественото за нас в Тервел, освен, че притежаваме това съоръжение, което има изключителен принос за подобряване на  чистота в общината, е че са осигурени девет работни места“, подчерта Дияна Илиева. Тя изрази надежда, че станцията ще работи добре, а общината ще изглежда по-добре.

„Убедена съм, че с изграждането на тази претоварна станция ще се създадат условия за чиста околна среда, което е една от целите на ОП "Околна среда" и на много от действията, които извършва нашето правителство“, каза при откриването д-р Маргарита Новоселска.   

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама