Дванайсет кандидат-кметове в Бургаска област са били агенти на ДС

18:45, 16 окт 15 / Политика 25 1286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дванайсет кандидати за кметове в Бургаска област са сътрудничили на Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия по времето на комунизма. Това става ясно от публикувания днес списък от Комисията по досиетата. Трима от тях ще участват в изборите като кандидати за кметския пост на общини, останалите – за кметства.

Най-известното име в списъка е това на бившия кмет на Царево и кандидат отново за такъв – Петко Арнаудов. За него се знае отдавна, че е принадлежал към репресивния социалистически апарат.  Той е вербуван през 1976 г. като агент на ДС с псевдонима Иванов. Снет е от действащия оперативен отчет през 1979 г. Арнаудов е издигнат за кмет на община Царево от БСП.

Досегашният кмет на Карнобат и кандидат за нов мандат Георги Димитров е вербуван през 1978 г. Той е бил секретен сътрудник с агентурно име Вълевски. Структурите, на които е сътрудничил, са Управление ІІІ, отдел ІІІ, отделение 3-ДС /ВКР/; ОУ на МВР-В. Търново-ДС. Кандидатурата му за изборите на 25 октомври за кмет на община Карнобат бе издигната от местната коалиция "Левицата".

Васил Панделиев - кандидатът на ДПС за кмет на община Сунгурларе, също е в списъка. Той е станал агент през 1988 г. с псевдонима Пан. Бил е секретен сътрудник на ОУ на МВР – Бургас –  ДС.

Агент на службите е бил и Атанас Атанасов – кандидатът за кмет на кметство Ясна поляна, общ. Приморско, издигнат от БСП. Вербуван е през 1986 г. като секретен сътрудник с псевдонима Станчев. Снет е от действащия оперативен отчет през 1990 г.

Байрям Али Муталиб – издигнат от ДПС за кмет на кметство Раклиново, общ. Айтос, е вербуван през 1971 г. Той е сътрудничил на ОУ на МВР Бургас – ДС по линия на ВГУ. Регистриран е като осведомител и агент с три псевдонима – Хикмет, Кадиров и Калинов. Снет е от действащия оперативен отчет през 1990 г.

Издигнатият от БСП кандидат за кмет на кметство Аспарухово, общ. Карнобат, Валентин Рачев е станал агент през 1985 г. Бил е секретен сътрудник на ОУ на МВР-Бургас-ДС-VI по линия на Шесто управление. Агентурният му псевдоним е Михаил.

Йълмаз Ремзи Афузахмед е следващото име в списъка. Той е издигнат от ДПС като кандидат за кмет на село Прилеп, общ. Сунгурларе. Подвизавал се е като агент Семов от 1986 до 1988 г., когато е снет от отчет. Сътрудничил е на ОУ на МВР-Бургас-ДС-VI-I; ДС, управление 03-05-04 ДС.

Кирил Стоянов - кандидатът за кмет на кметство Драчево, общ. Средец, издигнат от Местна коалиция "НФСБ и СЕК", е вербуван през 1981 г. Бил е секретен сътрудник на ОУ на МВР-Сливен-ДС; ОУ на МВР-Бургас-ДС с псевдонима Терзиев.

Още един кандидат на ДПС – Мустафа Осман Ходжа, е в списъка на Комисията по досиетата. Издигнат е за кмет на руенското село Зайчар. Ходжа е регистриран на два пъти като агент – през 1979 г. и през 1985 г. Бил е секретен сътрудник на ОУ на МВР-ДС, отдел 03, отделение 06; РУ на МВР-Айтос-ДС. Първия път се е разписвал с псевдонима Баръш, а втория - като Борисов.

Неджиб Халил Узун – кандидат-кметът на село Средна махала, общ. Руен, е вербуван през 1982 г. Агентурното му име е Сергей и е бил секретен сътрудник на ОУ на МВР-Бургас. Кандидатурата му за изборите е издигната от "Независима коалиция за община Руен".

Кандидатът за кмет на бургаското село Равнец, издигнат от ГЕРБ - Христо Колев, е регистриран в службите през 1988 г. Той е бил съдържател на явочна квартира като сътрудник на ОУ на МВР – Бургас – ДС-IV-II. Псевдонимът му е Ропотамо.

Последното име в списъка на Комисията по досиетата от Бургаска област е това на Юсеин Юсеин. Той е кандидат за кмет на Черна могила, общ. Айтос, издигнат от ДПС. Вербуван е през 1988 г. като секретен сътрудник на ОУ на МВР-Бургас-ДС с агентурния псевдоним Росен. Снет е от действащия оперативен отчет през 1989 г.

Комисията е проверила общо 9092 души от цялата страна, регистрирани от Общинските избирателни комисии за местния вот като кандидати за кметове. От тях 265 са били агенти на Държавна сигурност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама