Започва премахването на бетона на Яйлата

18:46, 16 окт 15 25 333 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Демонтажът на бетоновата конструкция на братя Павлови на националния археологически резерват Яйлата ще започне на 19 октомври в 9,30 часа, съобщи Владо Руменов – администратор на Фейсбук групата „Свободен Камен бряг”, която проведе осемгодишна битка за това.

Той припомни, че на 2 юли тази година Върховният административен съд издаде своето Решение № 8092, с което постанови, че проектът наречен „Основен ремонт и реконструкция за възстановяване на „Рибарска хижа” на братята Павлови от Генерал Тошево в Националния археологически резерват Яйлата е незаконен и следва да бъде разрушен, а теренът рекултивиран.

От фейсбук групата „Свободен Камен бряг” заявяват, че техни представители ще контролират процеса по премахване на бетона.

Оттам призовават прокуратурата да анализира документите, които братя Павлови са депозирали в деловодството на Община Каварна, свързани с въпросния имот и да повдигне обвинения на служебните лица, които са се подписали под документи с невярно или незаконосъобразно съдържание, както и на тези, които с действията или бездействието си са благоприятствали случилото се.

Припомняме, че до 1987 г. имотът е част от активите на ТКЗС, а по-късно АПК – село Българево. Към този момент в границите на имота съществуват основите на рибарска хижа с размери около 3 на 7 метра. По-късно имотът попада в границите на защитени територии по природозащитни закони, както и под закрилата на Закона за културното наследство. Имотът е на самия бряг на морето и върху археологически непроучен терен. В непосредствена близост са четири скални гробници. На 25. VІ. 1996 г. Министерство на земеделието „прехвърля” на братята Иван и Христо Павлови срещу 54000 лева (след деноминацията 54 лв. – петдесет и четири български лева) въпросният имот с площ декар и половина. През 1998 г. е издаден нотариален акт. На 28 октомври 2007 г., в навечерието на кметските избори, през нощта, се изливат бетонните основи на проект наречен „Основен ремонт и реконструкция за възстановяване на „Рибарска хижа” и с площ 100 (сто) квадратни метра. В резултат от своевременната реакция на обществеността ДНСК Добрич издава препоръка за спиране на строителството поради неговата незаконност, а кметът на Каварна - Цонко Цонев,  издава Заповед за неговото спиране. На 10 май 2012 г., отново в навечерието на избори, отново през нощта, десетки работници и строителна техника започват изграждане на кофраж, арматура и изливането на бетон за втори етаж вече с площ 155 квадратни метра. След намеса на обществеността, ДНСК издава препоръка за спиране на строителството до изясняване на обстоятелствата, а Цонко Цонев отново издава заповед за неговото спиране. След дългогодишна съдебна сага се стигна до крайното решение на Върховния административен съд обектът да бъде разрушен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама