Позицията на ДПС за бежанците е лицемерна, обяви ексвоенен министър

18:53, 16 окт 15 / Политика 25 301 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Позицията на ДПС по въпросите за бежанците е доста лицемерна. Такава е по отношение на преградните мерки, които България взима за охраната на своята граница. В парламента ДПС е последователно против поетите ангажимент от държавата за охрана на границата.

Това обяви Бойко Ноев, министър на отбраната в правителствата на Любен Беров и на Ренета Инджова, в ефира на бТВ. Изказването му е във връзка със загиналия късно снощи бежанец при инцидент край град Средец, Бургаско.

По-рано днес ръководството на Движението за права и свободи излезе със специална декларация. Позицията на партията е, че "буди недоумение фактът, че цели 18 часа след инцидента няма официална позиция на българското правителство, няма официална позиция на ресорния министър и вицепремиер по коалиционните политики Румяна Бъчварова".

По думите на Ноев по време на правителството "Орешарски" ДПС направило всичко възможно да наложи политиката на "невръщане" на бежанците. Така в България са влезнали 13 000 души, като по този начин се създаде първата бежанска криза.

"ДПС трябва много внимателно да борави с тази проблематика. Искането за свикване на Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС) при президента за мнозина е едно пропагандно предложение. Не е необходимо политическо съгласие на най-високо равнище за защита на границата. Това е работа на парламента и правителството", убеден е бившият военен министър и допълни, че е излишно партиите да се събират при държавния глава, да съставят публични декларации и да правят публични изяви преди изборите.

Бойко Ноев се съгласи, че много хора очакват от Бойко Борисов да каже нещо по въпроса и неговото отсъствие се тълкува като уплаха.

"Не знам дали е така. Факт е, че професионалното ръководство беше на място", посочи бившият политик.

Според него всички здравомислещи хора се убедени, че това е нелеп инцидент. Ноев не се съгласи, че това е застрелване.  

"За мен този бежанец е един човек сред хилядите пострадали, които по една или друга причина се опитват да стигнат до "обетованата земя", наречена Западна Европа", поясни военният експерт.

По думите му задачата по охрата на границата не е само проблем на МВР, а на цялото правителство. Бойко Борисов трябвало да подскаже на финансовия министър Владислав Горанов, че това не е счетоводен проблем, а на националната ни сигурност.

"Дрехите, обувките, средствата за опазване на границата, както и условията за живот там са под всякаква критика. Това трябва да се прекрати веднъж завинаги", каза Бойко Ноев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама