Председателят на ВАС иска създаване на касационна колегия в съда

20:35, 16 окт 15 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев предлага създаването на Трета колегия в съда. Предложението ще бъде обсъдено на Пленум на ВАС, който ще се проведе в понеделник, съобщава "Правен свят", позовавайки си на свои източници. В писмо до всички съдии Колев излага няколко аргумента в подкрепа на идеята си.

Тъй като в проекта за изменение на Конституцията текстът за подсъдността на делата, разглеждани от ВАС като първа инстанция, остава непроменен, се налагало намирането на алтернатива за решаване на проблема с натовареността на съда. Така се оформила идеята за създаването на Трета колегия. По информация на "Правен свят" ръководството на ВАС иска това да бъде касационна колегия.

В писмото си до съдиите Колев казва, че въпросът дали да бъде създадена колегия е от компетентността на Пленума на ВАС. А приемането на едно такова решение би обосновало искане на председателя на съда до Висшия съдебен съвет за увеличаване на щатната численост на ВАС.

Отделно от това ще се обсъдят възможности за редуциране на щатни бройки в администрацията и трансформирането им в магистратски и за прехвърлянето на свободни щатни бройки за съдии от "малките" административни съдилища във върховната инстанция. Така, според Колев, индивидуалната натовареност на магистратите ще намалее.

Същевременно председателят на ВАС твърди, че създаването на Трета колегия ще направи възможно формирането на поименни постоянно действащи петчленни състави. Това, от своя страна, ще тушира критиките на Европейската комисия към ВАС за начина на формиране на петчленните състави.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама