Вицепремиерът Бъчварова: Граничните полицаи са си свършили работата

22:37, 16 окт 15 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Аз лично мисля, че в тази ситуация нашите служители са действали много смело и рисково, с цел да задържат тази група от нелегални имигранти. Нека не забравяме, че първото нещо, което трябва да помним е, че става въпрос за незаконно пременаване на българската граница. Нашето основно задължение е да я пазим и да не допускаме нелегалното пресичане на браздата. В този смисъл служителите на гранична полиция са си свършили работата“. Това каза вътрешният министър Румяна Бъчварова по повод застреляния от граничен служител афганистанец край Средец. След инцидента бе назначена спешна среща на министър Бъчварова с валията на Одрин и с граничните полицаи на "Капитан Андреево", предаде репортер на Хасково Topnovini.bg.

Вицепремиерът бе категорична, че граничарите са длъжни да предотвратяват навлизането на тълпи, които крият риск за сигурността на страната, а вчерашната група е била точно такава. Тя определи профилът на нелегалните имигранти като близък до рисковия.

„Това е един много трагичен инцидент, имаме загинал човек. Най-важното, което обаче трябва да припомним на всички, че не това е политиката на нашата страна по отношение на бежанците. Ние проявяваме изключителна загриженост, съдействаме им там, където можем, но винаги следваме правилата. Затова е възможно при такава сложна ситуация да се стигне до фатален край“, допълни Бъчварова.

Вътрешният министър отбеляза, че в никакъв случай не може да се говори за проява на политика на насилие към бежанците и упреците към нашата държава в това отношение са несъстоятелни. Тя обаче не отрече, че случилото се е повод да си дадем сметка колко сериозна е ситуацията на българската граница по отношение на мигрантските вълни.

В момента афганистанските мигранти се намират в районното управление на гранична полиция. Те ще бъдат преместени в разпределения център в Елхово, където с тях ще работят и агенти от ДАНС.

Малко по-рано през деня аутопсията на застреляния афганистанец показа, че той е починал вследствие на рикоширал в тялото му куршум, което потвърди версията на граничните служители.

Нелегалният имигрант бе застрелян тази нощ край Средец. Инцидентът стана около полунощ, когато група от няколко десетки мигранти са се опитали да преминат незаконно браздата. Те са били на две групи, които едновременно са нахлули. Чужденците проявили агресия спрямо граничарите, като един от служителите е стрелял с пистолет. Куршумът е рикоширал и е засегнал един от нарушителите, който починал на път за болницата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама