49% от българите поставят мигрантите като предизвикателство №1 за Европа

23:52, 16 окт 15 25 510 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
49% от българите смятат, че миграционната криза е най-сериозното предизвикателство пред Европейския съюз, показват резултатите от новото изследване на Евробарометър. Анкетата е проведена сред гражданите на страните-членки на ЕС.

Борбата с безработицата и преодоляването на кризата с мигрантите са основните предизвикателства според европейците, сочи изследването на Евробарометър.

Повече решения относно нелегалните мигранти трябва да се вземат на европейско ниво, смятат 65% от анкетираните българи, което е близо до средното ниво за ЕС. В някои страни този процент е значително по-висок (около 80% в Кипър, Германия, Люксембург, Испания, Холандия), а в други е близо до 40% (Естония, Полша, Словакия).

Около 60% от българите одобряват решението за разпределянето на бежанците в държавите-членки на Европейския съюз.

Европейците изглеждат разделени относно евентуалния икономически принос на легалните имигранти: около половината от анкетираните заявяват, че техните страни „имат нужда от легални имигранти в определени сектори на икономиката“. Повечето страни от Източна Европа обаче не са убедени: само 24% от българите и от унгарците и 19% от словаците са на това мнение.

Относително голям е броят на европейците, които се страхуват от терористични атаки – 26%. Любопитен резултат от изследването е, че по въпроса с мигрантската криза и предизвикателствата пред Европа много от анкетираните българи са заявили, че нямат мнение по темата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама