Спад на туристите в област Русе през юли и август, сочи статистика та НСИ

08:01, 17 окт 15 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Спад на туристите, които са посетили и нощували в места за настаняване в област Русе, отчитат заетите в бранша. Техните данни са обобщени от Националния статистически институт (НСИ).

Традиционно интерес към региона проявяват българските туристи, които са почти три пъти повече от чужденците. През август обаче е намалял борят и на едните и на другите в сравнение с юли 2015, а през юли, в сравнение в юни. Все пак положението е по-добро, отколкото през август и юли 2014 г.

Посетителите на региона от България предпочитат хотели с по 1 или 2 звезди, докато чужденците могат и си позволяват да отсядат в по-луксозни места. Най-много са посетителите от страни-членки на ЕС, като най-висок дял имат румънците, следвани от германцине и французите. Сред посетителите от държави извън ЕС, най-голям е броят на идващите от Украйна и от Турция.

Общата заетост на леглата в област Русе е значително по-ниска от регистрираната средна за страната, е друг нерадостен факт, който отчитат статистиците.

През осмия месец на 2015 г. реализираните приходи от нощувки в местата за настаняване в област Русе са 541,4 хил. лв., или с 13.7% под нивото от юли. Тогава пък приходите са били 627.0 хил. лв., или с 3.7% под нивото от юни.

В региона функционират 46 места за настаняване, с общ капацитет 1 818 легла, от които 14 хотели с 898 легла. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама