84 деца са преминали през Кризисния център в Шумен за две години

08:23, 17 окт 15 25 707 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
84 деца, претърпели насилие са намерили подслон в Кризисния център в Шумен за две години от разкриването на структурата. В момента там има 8 деца, съобщи ръководителят Иван Калоянов.

Центърът се намира в Дома за деца лишени от родителски грижи „Детелина” и е на държавна издръжка. Капацитетът му е 10 души, като годишният стандарт е около 8 000 лв.  за издръжка на всяко от настанените деца.

„При нас идват деца от цялата страна – освен от Шуменска област, сме приемали и от София, Враца, Пловдив, Стара Загора. Понякога е нужно детето да бъде отдалечено от окръжаващата го среда или от семейството, така то се изолира от проблема”, допълни Калоянов.

По процедура малчуганите се приемат с административна заповед на дирекциите за социално подпомагане и в рамките на месец трябва да бъде подадена молба до съда, за да се насрочи дело и да се издаде настанителна заповед.

Престоят на децата в Кризисния център е до три месеца като при определени обстоятелства той може да бъде удължен до 6 месеца.

Повечето деца са жертви на насилие в семейството, малък е броят на тези, които идват от някаква институция. В Кризисния център за тях се грижат психолози, възпитатели и социални служители.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама