Бивш главен секретар на МВР: Границата не се пази, който поиска може да мине през нея

08:34, 17 окт 15 25 498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Аз многократно съм казвал, че границата почти не се пази. Както виждаме който пожелае да премине границата я преминава и нищо не го спира. Тука не трябва да забравяме, че не полицаите са виновни, а тези които управляват екипите на гражданите. Както те тук са хвърлени на огромна група раздразнени хора. Така в ефира на бТВ бившият главен секретар на МВР Николай Радулов коментира инцидента, при който имигрант загина от рикоширал куршум. Радулов е заемал поста в периода 1997-1998 г. В момента е експерт в сектор „Сигурност”.

Радулов коментира още, че системата за охрана по границата не работи добре. По думите му тя е „лошо проектирана” и е поставена само на няколко места при граничната бразда. Той подчерта,че по границата има „много дупки без охрана”

„Дори и да работи тази система, те пак си минават ,който си иска, когато си иска”, коментира експертът.

Той каза още, че преди 3,4 години 1200 души от „Гранична полиция” а били съкратени, а са били нужни за охрана на границата. По думите му точно там е важно да има живо охрана и патрули, които постоянно да следят.

„Полицаите а си свършили работата, не биха казал, че трябва да бъдат наградени, но не трябва и да ги набеждаваме”, каза Радулов по повод предложенията тримата полицаи да бъдат наградено с медали.

Запитан за множеството въпроси, които останаха без отговори след вчерашния случай, Радулов обясни, че инцидентът действително се е случил под мост, а изстрела е бил произведен „ в стрес и в тъмнина”. Куршумът се е ударил в основите на моста и е засегнал имигранта.

„Аз мисля, че трябва да се проявява хуманизъм и ние доказахме, че сме такива. Пускахме бременни жени и малки деца, няма да коментирам как обаче те се отнесоха в последствие. Как изхвърляха храна и провизии от прозорците на центъра в „Овча купел”, каза професорът.

Той подчерта, че действително профила на тази група имигранти е по различен от този на масово влизащите у нас.

„Тук става въпрос за организирана група млади мъже, които влизайки в България вече са извършили две престъпления- преминаване незаконно на границата и без документи. 54 души групово са извършили няколко нарушения. Аз това го наричам престъпна група. Нали не мислите, че са молили полицаите да ги регистрират. Напротив. Те са искали просто да минат и да продължат най-вероятно към обетована Германия”, каза още Радилов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама