Гимназията по строителство в Добрич е закрита окончателно

09:03, 17 окт 15 25 1127 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Приключи процедурата по ликвидиране на Професионалната гимназия по строителство и архитектура „Пеньо Пенев” в Добрич, съобщи за Добрич Topnovini.bg началникът на РИО д-р Христо Боев.

По предложение на Регионалния инспекторат по образование просветният министър проф. Тодор Танев е издал заповед за закриване на гимназията. Била е назначена комисия, която да определи какво ще се случи с материалната база на учебното заведение, която в четвъртък е приключила работа. Предвижда се материална база да бъде прехвърлена на приемащото училище - Професионалната гимназия по механотехника и електротехника. Това,  което не премине към нея, ще бъде преразпределено между другите училища.

Последно учениците в строителната гимназия са били 12, като една част са преминали към гимназия по механотехника, а другите са се насочили към различни учебни заведения. Част от персонала също е насочен към приемащото училище – това са преподавателите по специални предмети. На други е намерена работя в други училища, трети сами са напуснали. На останалите, които ще бъдат съкратени, се изплащат дължимите обезщетения, обясни д-р Боев.

Сградата на закритата гимназия остава необитаема. Там ще се засили охраната със СОТ. Процедурата предвижда на следващ етап сградата да премине към общината в Добрич, която ще може да я стопанисва. Ако реши са я предостави под наем или на концесия, дейностите, за които ще се даде трябва да са образователни или социални.

Професионалната гимназия по строителство и архитектура „Пеньо Пенев” е създадена през далечната 1958 година като Техникум по индустриално строителство „Петър Сарийски”. Той бе един от първите строителни техникуми в България.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама