Започва осмото издание на ONE DANCE WEEK

09:11, 17 окт 15 / Култура 25 423 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Осмото издание на фестивала за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK стартира днес в Пловдив.

"Откриващата вечер ще бъде ознаменувана от едно звездно гостуване – носителят на Националната награда за танц на Испания за 2014 г. – компанията DANIEL ABREU, ще покани публиката да надникне в непредсказуемия реактивен свят на човешките импулси със спектакъла ЖИВОТНО", разказаха организаторите. На сцената, напомняща на подземно царство, се разиграват действия, ситуации, реакции и взаимоотношения, които са свързани с идеята за животинското, налично във всяко човешко същество, и желанието за оцеляване. Петимата танцьори, заедно с хореографа Даниел Абреу, използват езика на танца, за да предадат чрез съвършените си тела естетското усещане за еротика. В спектакъла се смесват танц и екшън, инспирирани от текстовете на един от най-големите драматурзи на нашето време - Марина Вайнер.

"Спектакълът ЖИВОТНО показва съвременното, прогресивно лице на Испания", посочи Хайме Ермида, консул на Посолство на Испания, по време на специално събитие в Пловдив, на което бе представена компания DANIEL ABREU. "Горди сме, че именно този спектакъл е част от програмата на ONE DANCE WEEK 2015. Убедени сме, че ще предизвика вашето внимание, именно със своята дързост и бунт срещу стереотипите."

Във втория фестивален ден - 18 октомври (неделя), на пловдивска сцена ще се изявят новаторите на корейската съвременна танцова сцена. Спектаклите ДЕФОРМАЦИЯ и ДЖЕНТЪЛМЕН ще бъдат представени в една вечер от своите създатели – прогресивните корейски хореографи Кил Сео-Янг и Ким ДжаеСеунг. Двете произведения, които могат да бъдат гледани в Драматичен театър – Пловдив, разказват чрез езика на движението и красиво музикално оформление, истории за човешката идентичност, поставена в различни контексти и ситуации. Специфично за корейската школа е дълбоката връзка с традициите, които обаче биват представяни пред публиката по един съвременен и вълнуващ начин.

Билети за спектакъла на цена 10 лева могат да бъдат закупени в мрежата на Eventim, а за онези, които искат да станат част от всички събития на фестивала, има специален Фестивален пас на цена от 40 лева.

Фестивалът за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK се организира от Фондация "ЕДНО" за култура и изкуства в подкрепа на Пловдив - Европейска столица на културата и в партньорство с Община Пловдив и Фондация "Америка за България". ONE DANCE WEEK е и част от "Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа" (ЕФФЕ).

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама