Унгария затвори границите си с Хърватия за имигранти

09:20, 17 окт 15 / Свят 25 456 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Унгария затвори малко след полунощ границата си с Хърватия за имигранти, съобщава БНР. Унгарските граничари край Ботово изчакаха последните двеста души, пристигнали с влак от сръбската граница, да преминат на унгарска територия, преди да поставят предварително подготвените телени заграждения. 

Будапеща взе окончателно решение снощи, след като ден по-рано лидерите на Евросъюза не приеха унгарския план за пресичане на мигрантския поток в Егейско море. Унгарският външен министър Петер Сиярто коментира проблемите, пред които се изправя Хърватия.

"Изявленията на хърватския премиер от последните дни не бяха за нищо друго, освен за унижаване на Унгария. Той говореше постоянно, че Хърватия може да отговори на мигрантския поток много по-добре от Унгария. Сега ще видим какво точно е имал предвид", каза той.

Точно преди месец Будапеща затвори по аналогичен начин границата със Сърбия, което само пренасочи потока от хора през Хърватия. Дневният приток на имигранти достигна до 8 хиляди души. От тази нощ унгарските власти създадоха "транзитни зони", в които ще разглеждат молбите за убежище.

Хърватският външен министър Весна Пусич заяви в интервю за обществената телевизия в Загреб, че унгарските действия няма да предизвикат хуманитарна катастрофа в Хърватия.

В очакване на тези мерки, хърватското правителство влезе в преговори със Словения за насочване на имигрантите през нейна територия. От Загреб заявиха, че вече имат договореност с Любляна и че първият влак с хиляда и двеста души ще пристигне в Чаковец, до словенската граница, още днес по обед. Словенските власти само потвърдиха, че водят преговори с хърватите. 

Съветът за национална сигурност на Словения се събира извънредно тази сутрин, за да реши как да се справи с очаквания приток от имигранти. Преди заседанието външният министър Карл Ерявец увери, че страната му ще осигури свободно преминаване на мигрантите, докато Австрия и Германия държат границите си отворени.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама