Показват изложбата "Преминаване на границите" във Варна

09:21, 17 окт 15 / Култура 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Градската художествена галерия "Борис Георгиев" във Варна за втори път ще бъде домакин на един интересен международен проект, включващ участници от Румъния и България, работещи в сферата на керамиката и стъклото,oт 17-ти октомври до 8-ми ноември. 

Изложбата “Преминаване на границитe" е кураторски проект на художника Илия Янков, който е посветил дългогодишното си творчество на тези два материала, след завършването на едноименната специалност в Академията за пластични изкуства "Николае Грегореску“ в Букурещ. 

Автор предимно на витражи в различни техники, Янков е и доцент по дизайн в Техническия университет Варна и преподавател в художествената академия в Букурещ, член на групите на художествените съюзи във Варна и Констанца, участник в множество вътрешни и международни арт форуми. 

Гостуващите автори от съседна Румъния, художници от Констанца и Букурещ, са представители на три поколения, между които съществуват тесни връзки на професионална приемственост. Сред тях има както състуденти, ученици на един и същи професор, така и бивши студенти и преподаватели, които ще подредят творбите си един до друг. 

Румънската група керамици ще бъде представена от Георге Фаркашиу - един от водещите автори в сферата на керамиката в своята родина, ученик на проф. Костел Бадя, както и създател на собствена школа в Констанца, организатор на множество творчески събития, преподавател в университета "Овидиус“, в същия град. 

Останалите автори от групата на Констанца са Еусебиу Спъну, Алфред Ипсер, Флорентин Сърбу, Василе Филип, Пападопол Константин, Петре Маня и други. 

От Букурещ ще участват Флорин Стойчу – графика и живопис; Дан Попович – художествено стъкло и Георге Ангел   - пластика. 

В по-голямата си част техните имена вече са известни на българската публика, тъй като изложба „Преминаване на границите“ има своята предистория – това са четири подобни проекта, дело на същия куратор, представени в различни галерии и в различно време от 2011 година до сега, в Добрич, Варна и Балчик. 

Освен организатор и куратор на проекта, доц. Илия Янков е и основният български представител в международната изложба, в която той ще покаже своята инсталация от керамика и стъкло, наречена "Градът“. Произведението е мащабно и ще заеме една зала на партерния етаж в галерията. 

Творбата е в реализирана в силно деконструктивен стил и е повлияна от незавидното състояние на окръжаващата ни градска среда – рушащи се сгради, занемарени пространства и отчуждени, самотни хора, навяващи апокалиптично усещане за отчаяние, безнадежност и разруха.

В една от съседните зали ще бъдат разположени творбите, реализирани по време на Пленера по керамика в Балчик, през настоящата и миналата година. Българските участници в него са Иван Кънчев, Евелина Ханджиева, Христо Йонков, Мария Йонкова, Пламен Аврамов, Илия Янков и други.

Българското участие ще бъде разнообразено от графиците Божидар Йотов, Недко Итинов и Валери Чакалов.  В друга съседна зала на първия етаж, ще бъдат експонирани творбите на румънските художници. Така, разглеждайки изложбата, зрителят символично ще премине няколко граници – между две държави, между няколко поколения творци, между три изложбени пространства, между различни художествени стилове и изразни средства - всъщност, може би най-вече на имагинерните граници, които изграждаме вътре в себе си, и които е време да се осмелим да преминем?...

Творбите на румънските гости, въпреки индивидуалния стил на всеки един от тях, като цяло са твърде далече от общоприетото, наложено с годините възприятие на понятието "художествена керамика“. Всъщност, става дума много повече за скулптура и съвременни пластични форми, отколкото до асоциацията със съдове или друг утилитарен продукт. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама