Спад на пътници от близо 7% отчете Летище Бургас за девет месеца

09:30, 17 окт 15 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За последните девет месеца общият брой на пътниците, преминали през бургаското летище, е намалял с 6,9%. Това става ясно от обявения месечен доклад на германския концесионер Fraport, пише capital.bg.

Понижението до 2.3 млн. пасажери за периода януари – септември идва въпреки ръста с 3.2% през миналия месец. Тогава бургаското летище е посрещнало малко под 342 хил. пасажери. Според доклада на германския оператор аерогарата във Варна пък е превозила с 10.7% повече пътници през септември спрямо август, като общият им брой е почти 204 хил. За първите три тримесечия на годината се наблюдава минимален спад с 0.1% до 1.3 млн. пасажери.

По този начин общият брой пътници на двете летища достига 3.6 млн. за деветмесечието, което е с 4.6% по-малко на годишна основа.

Сред основните причини за понижението е отливът на руски и украински туристи след размириците в Източна Украйна и въведените от Европейския съюз санкции срещу Москва.

В началото на септември на среща с журналисти директорът на бургаския аеропорт Георги Чипилски сподели, че има спад от 9 % на пътникопотока през това лято спрямо миналата година. Месец май е бил един от най-критичните за летището, но донякъде загубите са били компенсирани през август, когато посещенията вече били на нивото от 2014 г.

Той допълни, че първенци по посещения са руснаците, следвани от туристите от Великобритания и Германия. Спадът на пътниците от Русия до началото на септември е бил 24 %, германците са пък са били с 12 % по-малко. Ръст е имало на туристите от Израел – 25 %, от Полша – 22 %, Чехия – 11 %, както и от Великобритания с 4,5 %.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама