„Амнести Интернешънъл” разтревожена от смъртта на имигранта, иска независимо разследване

09:34, 17 окт 15 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Една от най-големите международни неправителствени и независими организации за защита на човешките права- "Амнести Интернешънъл" поиска независимо и прозрачно разследване на обстоятелствата, довели до смъртта на афганистанския мигрант край Средец, съобщава БНР.

Представителят на правозащитната организация Барбора Черноселкова отбеляза, че това е първият случай, при който в европейска държава умира мигрант, прострелян от полицейски куршум.

„Ние призоваваме за пълно и независимо разследване на случая. То трябва да установи дали полицията е упражнила сила пропорционално и дали действията й са били приемливи. Като казвам "пропорционално" имам предвид, дали е отговаряла на опасността и на ситуацията”, казва тя.

По думите и международната организация е много разтревожена от ситуацията, че може би става дума за хора, които търсят подслон и вместо да бъдат защитавани, полицията била взела „доста екстремни мерки”.

„Но както казах, трябва да има разследване и да се установи какво точно се е случило при това преминаване на границата”,подчерта Черноселкова. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама